nieuws

Vreugdefabriek biedt muziek en beleving aan mensen met een beperking

Ambiance

Rock, hardcore en dance; misschien niet het eerste waar mensen aan denken als het om de muzieksmaak gaat van mensen met een beperking. ‘Maar mensen met een beperking houden heus niet alleen maar van Frans Bauer en Jan Smit’, zegt Jan Vos. Hij richtte in Wageningen de Vreugdefabriek op, speciaal voor mensen met een beperking die graag naar muziek willen luisteren, maar niet alleen het stereotype aanbod willen horen.

Vreugdefabriek biedt muziek en beleving aan mensen met een beperking

Jan Vos werkte jarenlang bij een bouwmarkt, maar hij liep al tijden met het idee om in de gehandicaptenzorg te gaan werken. In 2011 waagde hij de stap. Hij volgde een zorgopleiding en later hij begon met een speciale DJ club voor mensen met een beperking. Het werd een groot succes en uiteindelijk leidde het tot de oprichting van de Vreugdefabriek.

> Lees ook Muziektherapie in de zorg: het effect op bewoners en patiënten

“Ik zie iedere dag weer dat er cliënten in de zorg zijn die juist vreugde missen en dat gaat ons echt aan het hart’, zegt Vos. Zijn Vreugdefabriek moet hiervoor uitkomst bieden. Ondank het succes van de Vreugdefabriek heeft Jan Vos ook wel zorgen over de ontwikkelingen in de zorg: “Door de enorme bezuinigingen is er nauwelijks budget meer om cliënten of bewoners in de gehandicapten- en ouderenzorg iets te kunnen bieden op het gebied van ontspanning. Voor deze doelgroepen, die het juist zo hard nodig hebben is er geen geld meer voor leuke dingen zoals belevingsactiviteiten, muziek en entertainment.”

Verschillende programma’s

Vos richtte zich in eerste instantie vooral op de regio Arnhem en Nijmegen met zijn stichting. Maar inmiddels komen er aanvragen vanuit het hele land. De Vreugdefabriek biedt inmiddels ook meerdere programma’s op het gebied van muziek en entertainment voor en door mensen met een beperking.

> Lees ook Muziek en gezondheid: wat is het verband?

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels