nieuws

dJGA wint award voor healing environment ziekenhuis

Ambiance

De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs heeft de Design and Health International Academy Award 2017 voor het nieuwe radiotherapiecentrum voor Haaglanden Medisch Centrum in ontvangst mogen nemen. Het radiotherapiecentrum is de winnaar in de categorie onder 40.000 m2. De uitreiking voor dit ontwerp healing environment ziekenhuis vond plaats in het prachtige stadhuis van Wenen in gezelschap van een groot internationaal publiek.

dJGA wint award voor healing environment ziekenhuis

Het nieuwe radiotherapiecentrum van Haaglanden MC locatie Antoniushove concentreert verschillende oncologische zorg op één plek. Hiervoor zijn binnen een gebouw van ca. 4.500 m2, zeven bestralingsruimtes geplaatst waarvan 2 casco zijn opgeleverd voor toekomstig gebruik. Verder zijn er binnen het gebouw ontworpen door De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA) en kantoren gevestigd.

healing environment ziekenhuis

Healing environment ziekenhuis

De award focust zich op ontwerpen die ‘salutogenic designed’ oftewel op basis van het uitgangspunt healing environment zijn. Hierbij staat het welzijn van zowel patiënten als staf centraal, oftewel een ‘healing environment’ voor het ziekenhuis. Het radiotherapiecentrum heeft hieraan een positieve invulling gegeven. Vaak wordt voor een ondergrondse oplossing  gekozen bij oncologische functies, voor met name de bestralingsruimten. Dit vanwege de zwaarte van het benodigde beton en de gevoeligheid van de apparatuur. Hierdoor kwam het voor dat personeel alleen tijdens pauzes daglicht kon ervaren.

> Lees ook Healing environment in het ziekenhuis en de zorginstelling

HMC heeft echter gekozen voor een healing environment in het ziekenhuis voor patiënt en staf. Dit is binnen het gebouw bereikt door de bestralingsruimten bovengronds te plaatsen en veel daglicht naar binnen te laten. Ook is er gezorgd voor voldoende zicht op groen. Niet alleen voor de gebruikers van het gebouw zelf, maar ook voor de gebruikers van de naast gelegen gebouwen. Deze kijken nu uit op gegolft dakvlak bedekt met mos-sedum.

healing environment ziekenhuis

Healing environment ziekenhuis? Bevestiging!

Voor programmamanager Oncologie Naomi Nathan is de prijs een bevestiging van wat zij dagelijks ervaart in het Radiotherapiecentrum. “Het is een heel prettig, vriendelijk gebouw. Dat horen wij regelmatig van onze patiënten en we ervaren het als medewerkers ook zo. We zijn dan ook heel direct betrokken geweest bij de inrichting, dat was echt een gezamenlijke inspanning.”

> Lees ook Onderzoek Healing environment: wat is het effect?

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels