nieuws

Muziektherapie dementie: Parels voor de Kunst

Ambiance

Muziektherapie en beweging bevorderen het welzijn van mensen met een vorm van dementie. Dit is gebleken bij Sutfene, in de locaties Het Spijk in Eefde en De Borkel in Gorssel. Muziekagoog Koen van Ravensberg uit Zutphen heeft de afgelopen maanden muzieksessies gehouden met cliënten van de psychogeriatrische afdelingen. Het project maakt deel uit van Parels voor de Kunst.

Muziektherapie dementie: Parels voor de Kunst

Tijdens de sessies zat een gemêleerd gezelschap van de cliënten en begeleiders, waaronder mantelzorgers, vrijwilligers en medewerkers, in een grote kring. Midden in de kring lagen allerlei instrumenten. Koen speelde op zijn gitaar en zocht al zingend contact met elke cliënt. Door hen instrumentjes aan te reiken werden ze geactiveerd om mee te doen in samenwerking met hun begeleiders. Maar ook door te klappen en te bewegen werd de betrokkenheid gestimuleerd. De teksten van de liedjes werden door sommige bewoners volledig meegezongen, terwijl hun geheugen zich in het dagelijks leven nogal in de steek laat. Herkenning, emotie bij de cliënten en hun begeleiders, verstilling, rust maar ook onrust. Allerlei effecten deden zich voor.

> Bekijk ook VIDEO: man fleurt op van muziek Elvis

De kracht van muziektherapie bij dementie

Het muzikale brein zit diep in de hersenen en wordt niet snel aangetast. Mensen die in hun dementieproces zitten reageren vaak nog wel op muziek. Aldus Koen: “Muziek is een krachtig middel om mensen te activeren, en te verbinden en om in beweging te komen. Het helpt je om je te uiten en roept gevoelens op. Het contact tussen mantelzorgers, vrijwilligers, medewerkers en cliënten kan verbeterd en versterkt worden. Muziek kan helpen om elkaar op een dieper niveau te ervaren, meer op hart- en zielsniveau.”

Muziektherapie dementie: verbinding

De begeleiders hebben, door actief mee te doen, ervaren wat je met muziek kan doen. Na elke muzieksessie vond een evaluatie plaats en gaf Koen handreikingen over hoe je, in het dagelijks leven van mensen met dementie, muziek als middel kan gebruiken om in contact te komen. Medewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers zijn zo enthousiast dat ze willen dat Sutfene gaat bekijken hoe muziek, geluiden en klanken op meerdere locaties van Sutfene gebruikt kunnen worden ter verhoging van het welzijn.

Muziektherapie dementie: Parels voor de Kunst

Parels voor de Kunst is een tweejarig programma ter bevordering van actieve cultuurparticipatie door ouderen (60+) in de gemeenten Zutphen, Lochem en Brummen. Muzehof, Centrum voor de kunsten, is projectleider. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland, Het Prins Bernhard Cultuurfonds en de gemeenten Zutphen, Lochem en Brummen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels