artikel

‘Voeding is instrument voor meer kwaliteit van leven’

Beleid

De zorgsector maakt te weinig gebruik van voeding om mensen gezond te houden. “De combinatie van ziektebeelden als diabetes, hart- en vaatzieken en gewrichtsproblemen maakt mensen minder mobiel. En uiteindelijk onzekerder, dit is een enorm verlies van kwaliteit van leven.”

‘Voeding is instrument voor meer kwaliteit van leven’
Bron: Rabobank

Dat zegt Michel van Schaik, directeur Gezondheidszorg bij Rabobank Nederland, in het artikel ‘Voeding is speerpunt van gezondheidszorg 2.0‘ op Rabobank.com.

‘Zorg focust te veel op reparatie’

De directeur vindt dat de zorg zich te veel focust op reparatie en te weinig op preventie. “En dat terwijl we weten dat de sterk toenemende vraag naar zorg vooral het gevolg is van de enorme toename van het aantal mensen met één of meer chronische ziekten, zoals diabetes, chronisch hartfalen, COPD/ Astma, depressies en dementie. Ziekten die deels het gevolg zijn van gedrag en leefstijl. Er is intussen steeds meer concreet bewijs dat goede, gerichte voeding in combinatie met beweging een hoofdrol kan spelen in het voorkomen van ziek worden. Met die kennis doen we nu te weinig. Voeding moet een centraal speerpunt worden in de ontwikkeling van de Nederlandse gezondheidszorg.”

Zorginstellingen, wetenschappers en het bedrijfsleven moeten samen innoveren

Om het tij naar preventie te keren, moeten zorginstellingen, wetenschappers en het bedrijfsleven samen innoveren. De overheid kan daarbij een faciliterende en stimulerende rol spelen via wet- en regelgeving, vertelt hij. De bank “gaat nadrukkelijker duwen, trekken en sturen op innovatie, op gezonde voeding en op duurzaamheid. Wie met goede ideeën komt, kan rekenen op risicobereidheid bij de bank. Als wij de strategie niet overtuigend vinden, dan financieren wij niet”, zegt Van Schaik. (Beeld: Rabobank)

> Lees het artikel verder op Rabobank.com


TIP: Lees ook het artikel Kwaliteit van leven: hoe zorg je ervoor?

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels