artikel

Verbouwing Ben Oude NijHuis gestart

Beleid

De verbouwing van het Ben Oude NijHuis in Rotterdam Overschie is gestart. De woonvorm voor ouderen met dementie van omroepbaas Jan Slagter is uiteindelijk volledig gefinancierd door donaties en een hypotheek. Want “het is tijd dat we de handen uit de mouwen steken”, aldus Jan Slagter.

Verbouwing Ben Oude NijHuis gestart

“Ik vind het manifest van Hugo Borst en Carin Gaemers een fantastisch document. Daarom ben ik blij dat de hele Kamer dit omarmde. Alleen vertrouw ik de politiek niet. Die 100 miljoen die er nu bij is gekomen is een leuk bedrag, maar eerder was dat wegbezuinigd. Moeten we nu blij zijn? Politiek gaat over keuzes maken. En de zorg kost geld. Pas is bijvoorbeeld het kwaliteitskader gepubliceerd. Hier staan goede dingen in, maar ik verwacht niet dat daardoor het zorgsysteem zal veranderen. Ouderen hebben aandacht, aandacht en nog eens aandacht nodig. Dat betekent dat er personeel bij moeten komen. Daarom zeg ik ‘laat Den Haag maar kletsen, wij laten via het Ben Oude NijHuis alvast zien dat het ons wel lukt’”, vertelt Slagter.


Alles mag, want welzijn staat voorop

Jan slagter


Direct twee miljoen op tafel

“We moesten van de bank twee miljoen euro op tafel leggen. Daarna zouden we pas de hypotheek krijgen”, licht Slagter toe. Dat is gelukt. Het huis kreeg twee miljoen euro uit donaties via MAX Maakt Mogelijk, de ledenraad van de omroepvereniging en betrokkenen. De overige 4,5 miljoen kreeg het huis via een hypotheek bij Triodos bank. Slagter: “Momenteel zijn we bezig met fondsenwerving voor de inrichting.”

Bewoners mogen maximaal een AOW en/of een klein pensioen hebben

De woonvorm krijgt plaats in een voormalig klooster in Rotterdam Overschie. Het jaren dertig pand moet volledig op de schop. Zo komen er nieuwe ruiten, verandert de indeling en krijgt het gebouw een gebruiksvriendelijk karakter. Het huis gaat twee doelgroepen dienen. De ene vleugel is bestemd voor mensen met een zware zorgvraag die beschikking hebben over maximaal een AOW en/of klein pensioen. De andere vleugel is voor mensen die woonruimte nodig hebben met lichte zorg.

“Alles mag in de woonvorm, want welzijn staat voorop”, vertelt de omroepbaas. “Als men niet uit bed wil, is dat oké. Als men spaghetti wil, is dat goed. Als een bewoner drie uur doet over een aardappel schillen, is dat prima. Ook moet het voor familie en buurtbewoners aantrekkelijk zijn om langs te komen, want dat is alleen maar leuk voor de bewoners.”


Soms loopt er urine langs haar enkels

Ben Oude Nijhuis


‘Veel geld lekt weg naar het gouden straatje’

De zin “soms loopt er urine langs haar enkels” inspireerde Jan Slagter om zijn handen uit de mouwen te steken voor goede zorg. Het was Ben Oude Nijhuis die in 2014 bij Jeroen Pauw aan tafel sprak. Hij deed daar beklag over het verpleeghuis waar zijn vrouw woonde. “Oude Nijhuis legde de vinger op de zere plek. De verzorging kan er niets aan doen, maar het systeem is verkeerd ingericht. Veel geld voor de zorg lekt weg naar het gouden straatje van communicatie, management en kopieermachines. Maar geld moet naar de zorg voor bewoners gaan.”

“Al het geld voor zorg gaat naar zorg, en de huursom gaat naar het pand”, belooft Slagter over het Ben Oude NijHuis. Ook reduceert de organisatie de kosten voor het management, directeur of andere afdelingen. Slagter: “Alle taken die niet bij de zorg horen, zoals salarisverwerking, besteden we uit. Wel stellen we een hoofd zorg aan die de zorg en personele zaken zal regelen. Maar ook deze persoon zal met de handen aan het bed staan.”

> Lees ook Jan Slagter denkt dat hij het beter kan

> Lees ook de gratis download interview Jan Slagter over zijn ervaringen met Ben Oude NijHuis 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels