artikel

Marianne Thieme: ‘Draai absurde beloningen aan de top terug’

Beleid

Er is veel te doen in Nederland over de verpleeghuiszorg en ouderenzorg. Wat moet er beslist anders? Marianne Thieme, Partij voor de Dieren: “Wij zouden de professionals van de werkvloer aan het roer zetten, en de absurde beloningen aan de top terugdraaien.”

Marianne Thieme: ‘Draai absurde beloningen aan de top terug’

Gastvrije Zorg vraagt in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen aan de elf politieke partijen hoe de zorg in het volgende kabinet moet worden georganiseerd. Tot de verkiezingen aanbreken, komt er iedere dinsdag en donderdag een andere partij aan het woord. Dit keer: Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.

‘Kwaliteit van leven gaat boven macht en winsten’

“De kwaliteit van leven en de menselijke maat gaan boven macht en winsten van zorgverzekeraars. Wij zouden de professionals van de werkvloer aan het roer zetten, en de absurde beloningen aan de top terugdraaien. Meer aandacht voor de mens, meer handen aan het bed. Minder managers, minder administratieve lasten, stoppen met de overdaad aan registratie, in overleg met ouderen en hun belangenbehartigers, met de beroepsverenigingen voor zorgprofessionals en met de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

‘Kwaliteit van leven en veiligheid hoeven niet op gespannen voet te staan’

“De persoonlijke vrijheid van mensen die zorg nodig hebben, mag niet onder druk komen te staan door veiligheidsprotocollen of door gebrek aan tijd of menskracht. Als we ervoor zorgen dat we voldoende aandacht kunnen bieden, hoeven kwaliteit van leven en kwaliteit van zorg niet op gespannen voet te staan met veiligheid.”


De grootste uitdaging van dit moment is de aarde leefbaar houden voor al haar bewoners

Marianne Thieme


‘Hoe realiseren we twee op acht?’

“Voor ons is niet de vraag of twee medewerkers op een groep van acht bewoners realisitisch is, maar hoe we dit gaan realiseren. We leven in een tijd waarin we met steeds minder menskracht alles kunnen produceren en organiseren wat we nodig hebben. Dit biedt een geweldige kans om meer tijd te besteden aan wat er echt toe doet, zoals de zorg voor elkaar. We zullen het anders moeten gaan organiseren: geen belasting op arbeid heffen, maar op het gebruik van grondstoffen. Als arbeid veel goedkoper wordt, komt er meer werk en dat geldt zeker ook voor de gezondheidszorg.”

‘Geen symptoonbestrijding’

“De grootste uitdaging van dit moment is de aarde leefbaar houden voor al haar bewoners. Een aarde met schone lucht, schoon water, soortenrijkdom, een vruchtbare bodem en leven in harmonie met alle bewoners van deze planeet. Met een samenleving waarin mensen aandacht hebben voor elkaar en zorg voor de kwetsbaarsten, mogelijk gemaakt door een basisinkomen dat mensen in staat stelt tijd te besteden aan de dingen die er werkelijk toe doen in het leven. Een samenleving waarin mensen de moed hebben om de veranderingen te bewerkstelligen die daarvoor nodig zijn. Geen symptoombestrijding. Geen oplossingen die over tientallen jaren pas enig effect moeten hebben. Geen ‘compromisme’. Wél idealen die haalbaar en betaalbaar zijn.”

Foto: Diana Monkhorst

Dit is deel 2 van de 11-delige serie met Tweede Kamerleden over kwaliteit van leven in de zorg.

Deel 1: Marith Volp (PvdA): Iedereen moet weten dat er hulp is’

> Lees ons dossier Kwaliteit in verpleeghuizen

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels