artikel

Henk Krol (50PLUS): ‘Besteed aandacht aan positieve cultuur in de zorg’

Beleid

Er is veel te doen in Nederland over de verpleeghuiszorg en ouderenzorg. Wat moet er beslist anders? Henk Krol, 50PLUS: “Naast een hoger budget is genoeg, goed opgeleid personeel en een positieve cultuur in alle lagen van de organisatie van belang.”

Henk Krol (50PLUS): ‘Besteed aandacht aan positieve cultuur in de zorg’
Sebastiaan ter Brug

Gastvrije Zorg vraagt in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen aan de elf politieke partijen hoe de zorg in het volgende kabinet moet worden georganiseerd. Tot de verkiezingen aanbreken, komt er iedere dinsdag en donderdag een andere partij aan het woord. Dit keer: Henk Krol van 50PLUS.

‘Aandacht besteden aan positieve cultuur’

“In verpleeghuizen is de zorg niet altijd zoals die zijn moet. Dit komt door personeelstekort, een te laag budget en nog meer redenen. Tegelijkertijd zijn er ook verpleeghuizen waar het erg goed gaat. Maar overal moet het goed zijn. Naast een hoger budget is genoeg, goed opgeleid personeel en een positieve cultuur in alle lagen van de organisatie van belang. Daar moeten we altijd aandacht aan blijven besteden.”

‘Veiligheidsrisico’s niet altijd uit te sluiten’

“Veel concessies doen op het gebied van kwaliteit van zorg is niet mogelijk. Veiligheidsrisico’s zijn niet altijd helemaal uit te sluiten, maar daar moeten we heel verstandig en pragmatisch mee omgaan. We moeten bijvoorbeeld in de eerste plaats de omvang van het risico afwegen tegen de kwaliteit van leven voor de zorgbehoevende oudere en/ of tegen de administratielast van de medewerker.”

‘Iedereen heeft recht op menswaardig bestaan’

“In ons verkiezingsprogramma stellen we dat verpleeghuisbewoners, net als iedereen, recht hebben op een menswaardig bestaan. Het is belangrijk dat er voldoende tijd is, niet alleen voor de zorg maar ook voor een praatje, voor echt contact tussen de verzorgende of verpleegkundige en de bewoner. Een fijne daginvulling is een belangrijk onderdeel van de zorg. Daarnaast is het meer in algemene zin van belang dat er voldoende aandacht is voor gezonde voeding en lichaamsbeweging. Ook dat levert een grote bijdrage levert aan iemands welbevinden.”

Dit is deel 3 van de 11-delige serie met Tweede Kamerleden over kwaliteit van leven in de zorg.

Deel 1: Marith Volp (PvdA): ‘Iedereen moet weten dat er hulp is’

Deel 2: Marianne Thieme (Partij voor de Dieren): ‘Draai absurde beloningen aan de top terug’

> Lees ons dossier Kwaliteit in verpleeghuizen

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels