artikel

Linda Voortman (GL): ‘Niet botweg zeggen dat de zorg er geen geld bij mag’

Beleid

Er is veel te doen in Nederland over de verpleeghuiszorg en ouderenzorg. Wat moet er beslist anders? Linda Voortman, GroenLinks: “Wat heeft hij nodig om een goed leven te leiden? Het belangrijkste is dat we daarvoor zorgen.”

Linda Voortman (GL): ‘Niet botweg zeggen dat de zorg er geen geld bij mag’
Foto: GroenLinks

Gastvrije Zorg vraagt in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen aan de elf politieke partijen hoe de zorg in het volgende kabinet moet worden georganiseerd. Tot de verkiezingen aanbreken, komt er iedere dinsdag en donderdag een andere partij aan het woord. Dit keer: Linda Voortman van GroenLinks.

‘Er komen meer mensen met zorg bij’

“Ik er een beetje klaar mee dat er een taboe heerst om meer geld aan zorg uit te geven. De samenleving vergrijst, dus komen er meer mensen met zorg bij. Door de hand op de knip te houden, zeg je eigenlijk dat er per persoon minder geld aan zorg wordt uitgegeven. Natuurlijk moeten we kritisch kijken naar verspilling en bureaucratie. Maar botweg zeggen dat er geen geld bij mag, vind ik onterecht. Het rijk moet ervoor zorgen dat er voldoende geld gaat naar de zorg. Dit moet niet rechtstreeks naar de zorgaanbieder, maar specifiek naar zorg gaan.”

‘De cliënt moet zelf nagaan wat hij ervan vindt’

“Ik hoor weleens verhalen dat iemand ’s nachts slaapmiddelen krijgt zodat hij niet meer uit bed stapt. Het belangrijkste in deze discussie vind ik dat de cliënt zelf nagaat wat hij ervan vindt. Daarnaast moeten ook de instelling en de zorgmedewerkers de situatie apart bekijken en alle alternatieven onderzoeken. Uiteindelijk kunnen zij met elkaar een keuze maken.”


Wat heeft hij nodig om een goed leven te leiden? Het belangrijkste is dat we daarvoor zorgen

Linda Voortman


“Borst en Gaemers stellen in hun manifest dat er minimaal twee medewerkers op een groep van acht bewoners moeten staan. Soms is dat genoeg, soms is dat te weinig. Ik vind het belangrijk dat er een norm is die stelt wat een medewerker maximaal mag aankunnen.”

‘Wat heeft de cliënt nodig?’

“Ook vind ik dat er meer medewerkers bij moeten komen. De afgelopen jaren zijn er medewerkers uit de branche weggegaan en hiervoor zijn geen nieuwe collega’s terugkomen. Dit leidt tot minder aandacht voor de mens. Wat was de cliënt voor een persoon? Wat heeft hij nodig om een goed leven te leiden? Het belangrijkste is dat we daarvoor zorgen.”

Dit is deel 4 van de 11-delige serie met Tweede Kamerleden over kwaliteit van leven in de zorg.

Deel 1: Marith Volp (PvdA): ‘Iedereen moet weten dat er hulp is’

Deel 2: Marianne Thieme (Partij voor de Dieren): ‘Draai absurde beloningen aan de top terug’

Deel 3: Henk Krol (50PLUS): ‘Besteed aandacht aan positieve cultuur in de zorg’

> Lees ons dossier Kwaliteit in verpleeghuizen

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels