artikel

Carla Dik-Faber (CU): ‘Geef zorginstellingen meer vertrouwen’

Beleid

Er is veel te doen in Nederland over de verpleeghuiszorg en ouderenzorg. Wat moet er beslist anders? Carla Dik-Faber (ChristenUnie): “Juist door naar buiten toe te richten, kunnen zorginstellingen door van elkaar te leren de kwaliteit verbeteren.”

Carla Dik-Faber (CU): ‘Geef zorginstellingen meer vertrouwen’
Foto: Anne Paul Roukema

Gastvrije Zorg vraagt in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen aan de elf politieke partijen hoe de zorg in het volgende kabinet moet worden georganiseerd. Tot de verkiezingen aanbreken, komt er iedere dinsdag en donderdag een andere partij aan het woord. Dit keer: Carla Dik-Faber van ChristenUnie.

‘Kijk nuchter naar de situatie’

“We zijn op een aantal punten te ver doorgeschoten. Pas hoorde ik een verhaal over een bewoner die last heeft van zijn evenwicht. Omdat hij aan tafel wilde eten, kreeg hij een gordel om. Hierdoor zou hij niet voorover vallen, maar kon hij ook gezellig mee-eten met de andere bewoners. De inspectie gaf de instelling een ‘fout’ vinkje omdat er beperkende maatregelen zijn toegepast. Dan denk ik echt: ‘Kijk nuchter naar de situatie, zie ook de positieve kant dat deze meneer gewoon kan mee-eten met de rest van de groep’. We moeten met elkaar gaan werken op basis van vertrouwen, niet op basis van geïnstitutionaliseerd wantrouwen.”

‘Transparantie kan verschillen in kwaliteit kleiner maken’

“Transparantie kan de verschillen in kwaliteit in verpleeghuiszorg kleiner maken. Als een zorginstelling zijn aandachtspunten op de website zet met de daarbij geleerde lessen, hoeft het geen ‘naming en shaming’ te zijn. Nu zijn instellingen vooral intern georiënteerd om te zorgen dat alles goed loopt. We zouden daarom een soort intercollegiale toetsing moeten organiseren. Juist door naar buiten toe te richten, kunnen zorginstellingen door van elkaar te leren de kwaliteit verbeteren.”

‘Wat houdt ouderen en hun familie bezig?’

“Als ik leiding zou geven aan een zorginstelling, zou ik allereerst met de bewoners (en hun familie) praten. Hoe voelen ze zich? Wat houdt hen bezig? Ik zal hen vragen naar wat er goed gaat en wat er verbeterd kan worden. Met elkaar moeten we ervoor zorgen dat cliënten zich thuis voelen.”

Dit is deel 8 van de 11-delige serie met Tweede Kamerleden over kwaliteit van leven in de zorg.

Deel 1: Marith Volp (PvdA): ‘Iedereen moet weten dat er hulp is’

Deel 2: Marianne Thieme (Partij voor de Dieren): ‘Draai absurde beloningen aan de top terug’

Deel 3: Henk Krol (50PLUS): ‘Besteed aandacht aan positieve cultuur in de zorg’

Deel 4: Linda Voortman (GL): ‘Niet botweg zeggen dat de zorg er geen geld bij mag’

Deel 5: Vera Bergkamp (D66): ‘Cliënt heeft ook behoefte aan seksualiteit’

Deel 6: Mona Keizer (CDA): ‘Zorg begint bij gesprek over kwaliteit van leven’

Deel 7: Sjoerd Potters (VVD): ‘Keuzevrijheid cruciaal voor kwaliteit van leven’

> Lees ons dossier Kwaliteit in verpleeghuizen

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels