artikel

Mona Keijzer (CDA): ‘Zorg begint bij gesprek over kwaliteit van leven’

Beleid

Er is veel te doen in Nederland over de verpleeghuiszorg en ouderenzorg. Wat moet er beslist anders? Mona Keizer (CDA): “Kwaliteit van zorg gaat niet over afvinklijstjes, maar over tijd voor aandacht en zaken als goed eten. Dáár moeten medewerkers tijd aan besteden.”

Mona Keijzer (CDA): ‘Zorg begint bij gesprek over kwaliteit van leven’

Gastvrije Zorg vraagt in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen aan de elf politieke partijen hoe de zorg in het volgende kabinet moet worden georganiseerd. Tot de verkiezingen aanbreken, komt er iedere dinsdag en donderdag een andere partij aan het woord. Dit keer: Mona Keizer van CDA.

‘Situatie in zorglandschap zorgwekkend’

“De huidige situatie in het zorglandschap vind ik zorgwekkend. Enerzijds zijn er verpleeghuizen die het goed hebben geregeld, anderzijds zijn er huizen die beschamende kwaliteit afleveren. Voor zowel de ouderen als de zorgmedewerkers vind ik dat verschrikkelijk. De norm voor het verpleeghuis moet zo zijn dat het díe plek is waar je je ouders van jou mogen wonen. Alle plekken die dat niet zijn, moeten weg.”

‘Hoe wil jij dat je leven eruit ziet?’

“Het grote probleem zit in tijd. Zorgmedewerkers moeten te veel administratieve handelingen doen in te weinig tijd. Kwaliteit van zorg gaat niet over afvinklijstjes, maar over tijd voor aandacht en zaken als goed eten. Dáár moeten medewerkers tijd aan besteden. Dat is tenslotte ook waarom zij in de zorg zijn gaan werken. Daarentegen is kwaliteit van leven heel persoonlijk. Het gaat over de discussie welke behandeling je wel of niet (meer) wil. Hoe wil jij dat je leven er (in de toekomst) uitziet?”

‘Gesprek over kwaliteit van leven is ook lastig’

“Zorg begint bij dit gesprek over kwaliteit van leven. Dit is ook lastig en soms ook verdrietig, want je raakt de eindigheid van het leven. Maar je doet een ander onrecht wanneer je dit gesprek niet wil aangaan.”

Dit is deel 6 van de 11-delige serie met Tweede Kamerleden over kwaliteit van leven in de zorg.

Deel 1: Marith Volp (PvdA): ‘Iedereen moet weten dat er hulp is’

Deel 2: Marianne Thieme (Partij voor de Dieren): ‘Draai absurde beloningen aan de top terug’

Deel 3: Henk Krol (50PLUS): ‘Besteed aandacht aan positieve cultuur in de zorg’

Deel 4: Linda Voortman (GL): ‘Niet botweg zeggen dat de zorg er geen geld bij mag’

Deel 5: Vera Bergkamp (D66): ‘Cliënt heeft ook behoefte aan seksualiteit’

> Lees ons dossier Kwaliteit in verpleeghuizen

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels