artikel

Sjoerd Potters (VVD): ‘Keuzevrijheid is cruciaal voor kwaliteit van leven’

Beleid

Er is veel te doen in Nederland over de verpleeghuiszorg en ouderenzorg. Wat moet er beslist anders? Sjoerd Potters (VVD): “Wij pleiten voor het persoonsgebonden budget. Keuzevrijheid is namelijk van cruciaal belang om kwaliteit van leven te borgen.”

Sjoerd Potters (VVD): ‘Keuzevrijheid is cruciaal voor kwaliteit van leven’
Foto: VVD

Gastvrije Zorg vraagt in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen aan de elf politieke partijen hoe de zorg in het volgende kabinet moet worden georganiseerd. Tot de verkiezingen aanbreken, komt er iedere dinsdag en donderdag een andere partij aan het woord. Dit keer: Sjoerd Potters van VVD.

‘Juist niveau twee en drie kunnen werk omtrent kwaliteit van leven doen’

“Tijdens mijn studietijd werkte ik als voedingsassistent in een verpleegtehuis voor ouderen. Deze functie lijkt weg te vallen. Jammer, want juist niveau twee en drie kunnen werkzaamheden oppakken die de kwaliteit van zorg en leven raakt. Als een niveau vier of vijf medicijnen heeft gebracht, kan de niveau twee of drie heel gemakkelijk checken of de cliënt deze daadwerkelijk heeft ingenomen wanneer zij persoonlijke aandacht wil geven aan bewoners.”

‘Als je continu bang bent dat iemand valt, schiet je door in veiligheidsrisico’s’

“Ik kan echt boos worden van de discussie veiligheidsrisico’s versus kwaliteit van leven. Ik denk dat als je continu bang bent dat iemand valt en daarom deze persoon gaat fixeren, je doorschiet in veiligheidsrisico’s. Als er een groot spanningsveld ontstaat, moeten we anders met de risico’s omgaan.”

‘De beperking definieert niet de persoon’

“Wij pleiten voor het persoonsgebonden budget. Keuzevrijheid is namelijk van cruciaal belang om kwaliteit van leven te borgen. Die vrijheid uit zich ook op een andere manier. Is het echt noodzakelijk dat ouderen altijd de maaltijd in de instelling krijgen? Als de oudere of de groep graag een pizza voor de tv wil eten, moet dat mogelijk zijn. De cliënt moet centraal staan. De beperking definieert niet de persoon.”

Dit is deel 7 van de 11-delige serie met Tweede Kamerleden over kwaliteit van leven in de zorg.

Deel 1: Marith Volp (PvdA): ‘Iedereen moet weten dat er hulp is’

Deel 2: Marianne Thieme (Partij voor de Dieren): ‘Draai absurde beloningen aan de top terug’

Deel 3: Henk Krol (50PLUS): ‘Besteed aandacht aan positieve cultuur in de zorg’

Deel 4: Linda Voortman (GL): ‘Niet botweg zeggen dat de zorg er geen geld bij mag’

Deel 5: Vera Bergkamp (D66): ‘Cliënt heeft ook behoefte aan seksualiteit’

Deel 6: Mona Keizer (CDA): ‘Zorg begint bij gesprek over kwaliteit van leven’

> Lees ons dossier Kwaliteit in verpleeghuizen

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels