artikel

Vera Bergkamp (D66): ‘Cliënt heeft ook behoefte aan seksualiteit’

Beleid

Er is veel te doen in Nederland over de verpleeghuiszorg en ouderenzorg. Wat moet er beslist anders? Vera Bergkamp (D66): “Ook de cliënt heeft behoefte aan privacy, intimiteit en seksualiteit.”

Vera Bergkamp (D66): ‘Cliënt heeft ook behoefte aan seksualiteit’
Foto: D66

Gastvrije Zorg vraagt in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen aan de elf politieke partijen hoe de zorg in het volgende kabinet moet worden georganiseerd. Tot de verkiezingen aanbreken, komt er iedere dinsdag en donderdag een andere partij aan het woord. Dit keer: Vera Bergkamp van D66.

‘Hoe zou u hier willen leven?’

“Nu wordt veel ingezet op ouder worden in de thuisomgeving. Daar moet het ook veilig zijn. Juist waar in de instelling veel sprake is van lijstjes, is dat in de thuissituatie minder aanwezig. Hier moet ook de kwaliteit én veiligheid geborgd zijn. Andersom moet de eigen regie die in de thuissituatie aanwezig is, er ook zijn in een verpleeghuis. De allereerste vraag aan de cliënt moet zijn: ‘hoe zou u hier willen leven?’ Hij heeft bijvoorbeeld net als iedereen behoefte aan privacy, intimiteit en seksualiteit. Nu staat vaak de kamerdeur wijd open en lopen zorgmedewerkers in en uit.”

‘We moeten terug naar de essentie’

“Voor een groot deel ligt kwaliteit van leven en zorg in handen van de medewerkers. Daarom vind ik dat er veel aandacht voor (bij)scholing moet zijn. Daarnaast spelen cliëntenraden, cliënten zelf, management, instellingsbeleid , familie, mantelzorgers en vrijwilligers een rol. Om de kwaliteit van leven en zorg te borgen, moet ieder verpleeghuis voldoen aan het kwaliteitskader. Daarbinnen moet er ruimte zijn voor maatwerk. Eigenlijk moeten we terug naar de essentie; en dat is zorgen voor met voldoende medewerkers, lage regeldruk en passende tarieven.”

Dit is deel 5 van de 11-delige serie met Tweede Kamerleden over kwaliteit van leven in de zorg.

Deel 1: Marith Volp (PvdA): ‘Iedereen moet weten dat er hulp is’

Deel 2: Marianne Thieme (Partij voor de Dieren): ‘Draai absurde beloningen aan de top terug’

Deel 3: Henk Krol (50PLUS): ‘Besteed aandacht aan positieve cultuur in de zorg’

Deel 4: Linda Voortman (GL): ‘Niet botweg zeggen dat de zorg er geen geld bij mag’

> Lees ons dossier Kwaliteit in verpleeghuizen

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels