artikel

Fleur Agema (PVV): ‘Bijna alle problemen te wijten aan personeelstekort’

Beleid

Er is veel te doen in Nederland over de verpleeghuiszorg en ouderenzorg. Wat moet er beslist anders? Fleur Agema (PVV): “De stellingname van Borst en Gaemers van twee medewerkers op acht bewoners vind ik dan ook een noodzakelijk minimum. Het moet hier niet gaan om wat realistisch is, maar wat noodzakelijk is.”

Fleur Agema (PVV): ‘Bijna alle problemen te wijten aan personeelstekort’
Foto: Karen van der Sype

Gastvrije Zorg vraagt in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen aan de elf politieke partijen hoe de zorg in het volgende kabinet moet worden georganiseerd. Tot de verkiezingen aanbreken, komt er iedere dinsdag en donderdag een andere partij aan het woord. Dit keer: Fleur Agema van de PVV.

‘Er is veel veranderd en niet ten goede’

“In de afgelopen kabinetsperiode is er veel veranderd en niet ten goede. Verzorgingshuizen werden gesloten, daar waar deze een veilig thuis konden bieden. Ook het macrobudget voor de huishoudelijke hulp werd gehalveerd. Niet alleen de risico’s op vervuiling nemen daardoor toe, ook wordt onderschat hoe zeer er wordt uitgekeken naar de hulp en het praatje. Ook sloegen de objectieve meetinstrumenten voor de kwaliteit van leven in onze verpleeghuizen negatief door; 36.000 medewerkers verloren hun baan; decubitus, uitdroging, ondervoeding, drogeren en fixeren namen toe; de medicatieveiligheid nam af en de werkdruk vloog omhoog.”

‘Het gaat niet om wat realistisch is, maar wat noodzakelijk is’

Als ik baas was van een verpleeghuis, zou ik mijn eigen baan opheffen. Dan is er meer geld over voor de werkvloer. In ons komende verkiezingsprogramma zetten wij ook in op meer handen aan het bed. Zo goed als alle problemen in de ouderenzorg zijn hierop terug te leiden. De stellingname van Borst en Gaemers van twee medewerkers op acht bewoners vind ik dan ook een noodzakelijk minimum. Het moet hier niet gaan om wat realistisch is, maar wat noodzakelijk is. Veel vaker zullen er meer medewerkers nodig zijn dan twee op acht.”

‘Papieren verantwoording kan stukken minder’

“Wij hoeven niet alles te weten en de papieren verantwoording kan stukken minder. Toch wil ik wel weten hoe het zit met de parameters over bijvoorbeeld decubitus, ondervoeding en uitdroging. Het zegt immers – los van de beleving van de bewoners – veel over de kwaliteit van leven in een huis.”

Dit is deel 10 van de 11-delige serie met Tweede Kamerleden over kwaliteit van leven in de zorg.

Deel 1: Marith Volp (PvdA): ‘Iedereen moet weten dat er hulp is’

Deel 2: Marianne Thieme (Partij voor de Dieren): ‘Draai absurde beloningen aan de top terug’

Deel 3: Henk Krol (50PLUS): ‘Besteed aandacht aan positieve cultuur in de zorg’

Deel 4: Linda Voortman (GL): ‘Niet botweg zeggen dat de zorg er geen geld bij mag’

Deel 5: Vera Bergkamp (D66): ‘Cliënt heeft ook behoefte aan seksualiteit’

Deel 6: Mona Keizer (CDA): ‘Zorg begint bij gesprek over kwaliteit van leven’

Deel 7: Sjoerd Potters (VVD): ‘Keuzevrijheid cruciaal voor kwaliteit van leven’

Deel 8: Carla Dik-Faber (CU): ‘Geef zorginstellingen meer vertrouwen’

Deel 9: Kees van der Staaij (SGP): ‘Geef ruimte voor creatieve oplossingen’

> Lees ons dossier Kwaliteit in verpleeghuizen

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels