artikel

Kees van der Staaij (SGP): ‘Ruimte voor creatieve oplossingen’

Beleid

Er is veel te doen in Nederland over de verpleeghuiszorg en ouderenzorg. Wat moet er beslist anders? Kees van der Staaij (SGP): “Als ik bestuurder zou zijn van een verpleeghuis zou ik er werk van maken dat goede zorg weer op de eerste plaats komt, en niet allerlei regeltjes die daar niets aan bijdragen.”

Kees van der Staaij (SGP): ‘Ruimte voor creatieve oplossingen’

Gastvrije Zorg vraagt in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen aan de elf politieke partijen hoe de zorg in het volgende kabinet moet worden georganiseerd. Tot de verkiezingen aanbreken, komt er iedere dinsdag en donderdag een andere partij aan het woord. Dit keer: Kees van der Staaij van de SGP.

‘Goede zorg leidt tot betere kwaliteit van leven’

“Goede zorg kan voor oudere mensen leiden tot een betere kwaliteit van het leven. Helaas zien we dat er – met dezelfde regels en met hetzelfde geld – enorme verschillen in kwaliteit bestaan tussen de verschillende verpleeghuizen. Om de kwaliteit van leven willen wij, naast een forse financiële investering in de ouderenzorg, dat het persoonsvolgend budget in de plaats komt van de inkoopafspraken van het zorgkantoor.”

“Het manifest Scherp Op Ouderenzorg van Hugo Borst en Carin Gaemers heeft bij heel veel mensen in het land een snaar geraakt. Ik vind het daarom ongelooflijk bemoedigend dat de hele Tweede Kamer het manifest heeft omarmd. Wij vinden net als Borst en Gamers dat tenminste twee gekwalificeerde medewerkers op een groep van acht maximaal personen een goed en haalbaar uitgangspunt.”

‘Mijn grootste ergernis is de papieren rompslomp’

“Eén van mijn grootste ergernissen is de papieren en digitale rompslomp. Die gaat ten koste van goede zorg en het werkplezier van medewerkers. Als bestuurder van een verpleeghuis zou ik er daarom werk van maken dat goede zorg weer op de eerste plaats komt, en niet allerlei regeltjes die daar niets aan bijdragen. Teams moeten weer ruimte krijgen voor creatieve oplossingen.

Dit is deel 9 van de 11-delige serie met Tweede Kamerleden over kwaliteit van leven in de zorg.

Deel 1: Marith Volp (PvdA): ‘Iedereen moet weten dat er hulp is’

Deel 2: Marianne Thieme (Partij voor de Dieren): ‘Draai absurde beloningen aan de top terug’

Deel 3: Henk Krol (50PLUS): ‘Besteed aandacht aan positieve cultuur in de zorg’

Deel 4: Linda Voortman (GL): ‘Niet botweg zeggen dat de zorg er geen geld bij mag’

Deel 5: Vera Bergkamp (D66): ‘Cliënt heeft ook behoefte aan seksualiteit’

Deel 6: Mona Keizer (CDA): ‘Zorg begint bij gesprek over kwaliteit van leven’

Deel 7: Sjoerd Potters (VVD): ‘Keuzevrijheid cruciaal voor kwaliteit van leven’

Deel 8: Carla Dik-Faber (CU): ‘Geef zorginstellingen meer vertrouwen’

> Lees ons dossier Kwaliteit in verpleeghuizen

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels