nieuws

Beste zorg in kleinschalige tehuizen

Beleid

Kleinschalige verpleeg- en verzorgingshuizen komen het beste uit het tweede onderzoek van De Volkskrant. De krant publiceerde zaterdag de resultaten.

Beste zorg in kleinschalige tehuizen

De Volkskrant heeft voor de tweede maal een ranglijst gemaakt, van 284 verpleeghuizen en 1157 verzorgingshuizen en verzorgingshuizen met een verpleegunit. Voor de lijst van verpleeghuizen tellen zeven aspecten extra zwaar mee, waaronder fouten met medicijnen, probleemgedrag, gebruik van sufmakende medicatie en aanwezigheid van een arts. Voor de overige groep huizen tellen alle aspecten even zwaar. De lijst is samengesteld op basis van gegevens die de instellingen bij het ministerie van Volksgezondheid hebben aangeleverd. Het verzorgingshuis Menno Simons in Amsterdam staat op de eerste plaats. Het beste verpleeghuis is De Naber in Rotterdam. Zowel het Amsterdamse als het Rotterdamse tehuis zijn kleinschalig. In een reactie op de ranglijst stelt Yvonne van Gilse, directeur van LOC-LPR, koepel van cliëntenraden, dat kleinschalige woonvormen niet de oplossing zijn voor alle ouderen. Niet iedereen gedijt in een woongemeenschap, waarschuwt ze in de krant. Ook onderzoeker Anne-Mei The stelt dat het huiselijke ook iets dwingends kan hebben.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels