nieuws

Even eerlijk eten in Almelo

Beleid

Ziekenhuis Groep Twente houdt catering in eigen beheer ‘We gaan één etage lager’, legt Paulien Lucas uit nadat ze ons heeft welkom geheten in het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo. Wie denkt dan in de krochten van het Twentse ziekenhuis terecht te komen, heeft het flink mis. Want we belanden middenin Stanza, het nieuwe personeelsrestaurant van het ziekenhuis. Waar het personeel even eerlijk kan eten.

Even eerlijk eten in Almelo

DOOR JOHAN KONING

Even eerlijk eten. Zo luidt het concept van het personeelsrestaurant van het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo. Grote kans dat het niet lukt om ‘even’ te eten. De sfeer in het restaurant nodigt namelijk nogal uit tot langer blijven zitten. Het is er ongedwongen, rustgevend en natuurlijk. Een interieur met natuurlijke en rustige tinten; veel bruin, beige, zwart en wit. Én veel hout. Eén muur is behangen met een reusachtige foto met bomen op ware grootte, zodat je je in één van de vele bossen in de omgeving waant. Vanaf mei 2007 eten de personeelsleden van het ziekenhuis hier. Productmanager Horeca Paulien Lucas: ‘Bovendien stimuleren we onze medewerkers om hier ook bijvoorbeeld te overleggen met collega’s. Ook personeelsfeestjes zijn mogelijk. Om het nog aantrekkelijker te maken, hebben we een uitgebreide koffieautomaat neergezet. De koffie, cappuccino en espresso zijn gratis. Samen met de complete entourage, de aankleding en het uitgebreide assortiment etenswaren en dranken moet dat de mensen naar beneden lokken.’

E-concept

De Ziekenhuis Groep Twente (ZGT) bestaat, naast het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo, uit het Streekziekenhuis Midden Twente in Hengelo. ‘Nu we hier een jaar naar tevredenheid draaien, zullen we ook in Hengelo een nieuwe personeelsrestaurant creëren, Oriënt. Dat zal in de loop van dit jaar openen en ook dat restaurant komt op de onderste verdieping terecht. Ook daar zullen we het E-concept (zie kader, red) introduceren.’ In Almelo, waar overigens binnenkort ook de opening valt te verwachten van een nieuw bezoekersrestaurant, is Stanza gesitueerd in de oude productiekeuken van het ziekenhuis. ‘We werken hier nu met een assemblagekeuken en zodoende kwam er ruimte vrij. Waar voorheen het magazijn en de opslag van de keuken zat, zit nu de keuken zelf. En hier hebben wij 225 zitplaatsen gecreëerd voor de personeelsleden van het ziekenhuis.’

Paulien Lucas: ‘Tussen de middag komen in ruim een half uur hier zo’n achthonderd mensen hun lunch gebruiken. Dan is het echt een piekperiode.’ Er zijn overigens niet alleen ruimtes om te lunchen. Er is ook een soort woonkamer, een koffiecorner en een stamtafel, waar bijvoorbeeld een boek, krant of tijdschrift gelezen kan worden.

Eigen beheer

Bewust houden Lucas en haar medewerkers de catering in eigen beheer. ‘Je ziet dat ziekenhuizen steeds meer terugkomen van het uitbesteden aan een cateraar. Als je de juiste mensen in dienst hebt, dan is de catering heel goed zelf te doen. We kunnen met onze exploitatie goed concurreren met een cateraar ondanks dat ons personeel grotendeels valt onder de ziekenhuis-CAO, die een stuk duurder is dan de catering-CAO. Dat komt met name omdat we voor een deel van onze ongeveer vijftig personeelsleden te maken hebben met mensen die al lang in dienst zijn. We proberen die kosten in de hand te houden door jonge mensen aan te nemen en veel te werken met stagiaires. Verder weten we, omdat onder andere ikzelf afkomstig ben van een cateraar, heel goed waar cateringbedrijven het geld verdienen. Wij denken dat beter te kunnen, onder meer door ook prijsafspraken te maken met onze leveranciers. We werken met drie leveranciers: DeliXL, Huuskes en Douwe Egberts. Leveranciers vinden het belangrijk om aan ziekenhuizen te leveren, dat is een goede referentie. Dus kunnen we onderhandelen over de prijzen. We kiezen ook leveranciers die dagelijks willen leveren, om een zo klein mogelijke voorraad te hebben.’

Om de voorraad te managen, werkt het ziekenhuis met driewekelijkse menu’s. ‘Wat betreft de vers gemaakte producten dan. Daarnaast hebben we een kant-en-klaar assortiment van broodjes en beleg, zuivel, toetjes en dranken. En verder nog de rauwkostbar, die we zelf ook grotendeels samenstellen. We hebben ook niet meer, zoals voorheen, eenzelfde menu voor patiënt en medewerker. Dat is losgekoppeld. We hebben een horecakok in dienst, die samen met de kok uit Hengelo en de locatiebeheerder de menu’s bepaalt.’

Winterswijk

Nu de pilot in Almelo naar tevredenheid draait én de bouw van het personeelsrestaurant in Hengelo aanstaande is, is het tijd om verder te kijken. ‘We willen met dit concept de markt op.’ Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk heeft al belangstelling. ‘Er is een samenwerkingsgebied tussen ZGT en Winterswijk op verschillende gebieden, waarvan de catering er één is. In Winterswijk willen we ook een soort Stanza beginnen voor het personeel. Andere ziekenhuizen die belangstelling hebben kunnen aansluiten. We voeren eerst een quick-scan uit om de kosten in kaart te brengen en helpen daarna mee om het concept op te bouwen, maar wel naar de wens van de opdrachtgever. Het wordt dan ook geen exacte kopie van Stanza in Almelo of Oriënt in Hengelo.’

Het E-concept kort samengevat

Even eerlijk eten staat voor:

-Eenvoudige producten

– Natuurlijke ingrediënten

-Ambachtelijke uitstraling

-Verse kruiden

-Biologische producten (onder meer)

-Uit het hart, voor het hart

– Regionale, nationale en internationale keuken

– Themagerechten

Bereidingswijze:

– Warme counter

– Afbakken op de grillplaat

– Direct contact met de kok

– Á la minute

– Front cooking

– Zicht op de keuken en bereidingswijze

– Eenvoudige receptuur

– Deel producten direct klaar voor consumptie

– Self-service

Sfeer en uitstraling:

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels