nieuws

Weggooien voedsel moeilijk tegen te gaan

Beleid

Consumenten moeten niet te snel denken dat eten over de datum is. En ondernemers moeten hun winkels slimmer bevoorraden. Dit en nog veel meer acties zijn nodig om te zorgen dat niet langer 30 tot 40 procent van het voedsel wordt weggegooid in de keten van producent tot en met consument.

Weggooien voedsel moeilijk tegen te gaan

Het weggooien van voedsel blijkt moeilijk tegen te gaan, zo concludeert LEI-onderzoeker Yuca Waarts. In opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) onderzoekt zij de mogelijkheden om de verspilling van voedsel in 2015 met minstens 20 procent te verminderen. Daarbij is verspillen meer dan voedsel weggooien, ook het niet optimaal gebruiken van grondstoffen hoort daarbij. Op dit moment gooien Nederlanders jaarlijks zo’n 3,6 miljard euro aan voedsel weg. Dat is ruim een derde van al het voedsel dat voor mensen was bestemd.
Consumenten kopen volgens Waarts teveel eten in. En veel eten verdwijnt in de groenbak omdat consumenten de houdbaarheidsdatum te serieus nemen. ‘De tht-datum geeft aan dat het product tot dat moment kwalitatief goed is. Maar het product is na die datum vaak nog best goed te consumeren.’
Bedrijven zouden vaak te grote bestellingen plaatsen, omdat ze denken dat consumenten een vol schap waarderen, of uit onervarenheid.
Waarts heeft inmiddels een waslijst aan partijen verzameld die betrokken kunnen worden.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels