nieuws

15.000 ouderen plots te gezond voor tehuis

Beleid

Ruim 15.000 hoogbejaarden die een jaar geleden nog recht hadden op een plek in een verzorgingshuis moeten dit jaar noodgedwongen thuis blijven wonen. Honderden verzorgingshuizen sluiten. Hulpverleners en deskundigen houden hun hart vast, schrijft het AD.

15.000 ouderen plots te gezond voor tehuis

Al een jaar worden ouderen die lichte zorg nodig hebben, het zogeheten zorgzwaartepakket (zzp) 1 of 2, niet meer toegelaten. Sinds 1 januari geldt dat ook voor zzp 3 en hebben alleen mensen vanaf zzp 4 nog een plek. “Dan zit je bijvoorbeeld in een rolstoel of ben je zo aan het dementeren dat je niet meer weet welke dag het is”, aldus een woordvoerder van ActiZ, de koepel van verzorgings- en verpleeghuizen. Maar vanaf 2016 moet ook deze groep mensen thuis blijven wonen als familie en buren kunnen helpen.

De groep ouderen die het verzorgingshuis niet meer inkomt, loopt de komende 4 jaar op van 15.000 tot 56.000 in 2018.

Lees ook Meer aandacht voor thuiswonende zorgbehoevenden

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels