nieuws

‘Vooral kwetsbare ouderen blijven langer in ziekenhuis’

Beleid

Ziekenhuispatiënten die na de behandeling te zwak zijn om naar huis te gaan, kunnen sinds kort niet zomaar in een verpleeghuis terecht om aan te sterken. Dat meldt de NOS. Volgens de omroep gaat het vooral om kwetsbare ouderen. 

‘Vooral kwetsbare ouderen blijven langer in ziekenhuis’

Voor veel patiënten die na de behandeling in het ziekenhuis verpleeghuiszorg nodig hebben, is het sinds 1 januari moeilijker om een indicatie te krijgen. Alleen de zwaarste categorie patiënten kan daar nog terecht. Ook een tijdelijke overbruggingsperiode in een verzorgingshuis voor mensen die nog wat moeten aansterken voor ze weer naar huis kunnen is afgeschaft, aldus de NOS.

Wachtlijsten

Patiënten zonder indicatie moeten na behandeling in het ziekenhuis naar huis, waar mantelzorg en thuiszorg de zorg overnemen. Maar volgens artsen en verpleegkundigen kan niet zomaar iedereen naar huis. Het gevolg is dat er wachtlijsten voor de uitplaatsing van patiënten ontstaan. Sommige ziekenhuizen kunnen daardoor zelfs geen nieuwe patiënten opnemen.

Afspraken

De problemen verschillen per regio. Het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg heeft volgens de NOS vijftien patiënten op een wachtlijst staan voor een plek in een verzorgings- of verpleeghuis. Er zijn ziekenhuizen die helemaal niet met wachtlijsten te kampen hebben, zoals het Albert Schweitzer Ziekenhuis  in Dordrecht. Sommige ziekenhuizen die het onverantwoord vinden om kwetsbare ouderen naar huis te sturen, hebben afspraken gemaakt met verpleeghuizen om tegen een vergoeding deze patiënten te verzorgen, aldus de NOS.

Bronnen: ANP en de NOS

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels