nieuws

Bejaard stel vecht voor huishoudelijke hulp

Beleid

“Mijn vader is bijna blind, mijn moeder zwaar incontinent. Als de huishoudelijke hulp vervalt, wordt het huis heel snel vuil.” Dat betoogde de dochter van een hoogbejaard stel (88 en 89 jaar) uit het Friese Dantumadiel dinsdag voor de rechtbank in Groningen.

Bejaard stel vecht voor huishoudelijke hulp

Het echtpaar en dochter maken er bezwaar tegen dat de gemeente per 1 januari de kosten voor huishoudelijke hulp niet meer vergoedt in het kader van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Volgens hun advocaat heeft de gemeente zonder naar de specifieke situatie van het echtpaar te kijken een streep door de vergoeding gezet ‘en dat is tegen de regels’.

Testcase

Volgens Ieder(in), de koepelorganisatie van chronische zieken en mensen met een beperking, staat de zaak niet op zichzelf. Veel gemeenten overtreden de wet door het schrappen van huishoudelijke hulp voor ouderen en mensen met een beperking, stelt Ieder(in). ‘Dantumadiel’ is min of meer een landelijke testcase voor de koepel.

Persoonlijke situatie

De gemeente stelt dat mensen ‘in tijden van bezuinigingen een bijdrage moeten leveren aan de hulp die ze krijgen’, maar erkent dat bij het schrappen van de hulp voor het echtpaar niet gekeken is naar de persoonlijke situatie. “Het is een algemene maatregel. Dan zien we later wel wat we in bezwaar tegenkomen”, zo is de redenering.

Bijstandsniveau

Volgens de advocaat van het echtpaar betekent het dat de twee ruim 400 euro per maand zelf moeten betalen. “Ze hebben AOW en een klein pensioentje. Dan komen ze ruim onder bijstandsniveau.” Het argument van de gemeente dat het echtpaar een eigen huis heeft, doet volgens hem niet ter zake. “Stenen kun je niet eten.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels