nieuws

Mantelzorger weet niet wat er 1 januari verandert

Beleid

Mantelzorgers voelen zich soms zwaar belast, terwijl gemeenten ze niet goed informeert. Dat stelt Mezzo op de zeventiende editie van de Dag van de Mantelzorgers. Daardoor komt de continuïteit van de zorg in gevaar, aldus de vereniging.

Mantelzorger weet niet wat er 1 januari verandert

Ongeveer 220.000 van de 1,5 miljoen intensieve mantelzorgers voelen zich zwaar belast. De meeste mantelzorgers zitten in de groep 50- tot 65-jarigen. Mensen ouder dan 85 jaar geven de meeste mantelzorg. Dat blijkt uit een groot onderzoek uit 2012 van de GGD’s, CBS en RIVM. De cijfers worden vandaag bekendgemaakt.

Pensioenleeftijd

Vrouwen geven vaker mantelzorg dan mannen. Het aantal uren mantelzorg neemt vanaf de pensioenleeftijd toe. Tot 65 jaar gaat het om gemiddeld 10 uur, voor 65-tot 75-jarigen is het gemiddeld 14 uur. Voor 85-plussers komt het aantal uren mantelzorg uit op 24. Door de vergrijzing zal de druk op de mantelzorg de komende jaren toenemen, zeggen de onderzoekers. Ouderen hebben vaker beperkingen en chronische ziekten.

Gevaar

Vanaf januari krijgen gemeenten er meer taken bij op het gebied van de mantelzorg. “Zij moeten dus snel in kaart brengen wie de zorgvragers en hun mantelzorgers zijn, anders komt de continuïteit van de zorg in gevaar”, zegt Mezzo-directeur Liesbeth Hoogendijk. Volgens een peiling van de vereniging is driekwart van de mantelzorgers nog niet geïnformeerd over wat er per 1 januari gaat veranderen.

Het thema van deze Dag van de Mantelzorg is Allemaal verhalen! “Dat wordt dan: Kent de gemeente jouw verhaal?”, aldus Hoogendijk.

Er zijn ongeveer 2,6 miljoen mantelzorgers in ons land. Zij zorgen vrijwillig en langdurig voor een familielid, vriend of buur met een ziekte of beperking.

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels