nieuws

Schrappen huishoudelijke hulp veroorzaakt onrust

Beleid

Veel gemeenten schrappen de huishoudelijke hulp voor mensen met een beperking en ouderen. Daarmee overtreden ze de wet, zegt Ieder(in), de koepelorganisatie van chronische zieken en mensen met een beperking.

Schrappen huishoudelijke hulp veroorzaakt onrust

Veel mensen met een beperking hebben van hun gemeente een brief gekregen waarin staat dat die hulp volgend jaar stopt. De gemeenten zeggen dat de mensen de hulp voortaan zelf moeten regelen en betalen. Soms helpt de gemeente om hulp in te kopen tegen een gereduceerd tarief.

Met steun van Ieder(in) stapt deze week een bejaard stel naar de rechter. Dankzij huishoudelijke hulp kunnen ze zelfstandig blijven wonen. Hun gemeente schrapt die hulp per 1 januari.

Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Gastvrije Zorg

Op maat

Ieder(in) zegt dat het zomaar schrappen van de huishoudelijke hulp onder meer in strijd is met de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het stopzetten kan alleen als het gebeurt na onderzoek en behoorlijke motivering. Soms moet de gemeente alsnog schoonmaakhulp ‘op maat’ aanbieden.

Zelfredzaamheid

De koepelorganisatie wil dat staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) de gemeenten oproept zich aan de regels te houden. “Het schrappen van de huishoudelijke hulp verkleint de zelfredzaamheid van mensen. Kern van de Wmo is dat gemeenten en burger met elkaar in gesprek gaan en samen vaststellen wat er nodig is. Dit principe wordt nu met voeten getreden”, zegt Ieder(in).

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels