nieuws

WoonZorgcentra Haaglanden schrikt van verhaal over falende zorg

Beleid

De Haagse zorginstelling waar de moeder van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) wordt verpleegd, is ‘geschrokken’ van het verhaal over de falende zorg voor de dementerende bewoners. Van Rijn sprak daarover dinsdagavond in het tv-programma Pauw, nadat zijn vader en een andere mantelzorger in het AD een boekje open hadden gedaan.

WoonZorgcentra Haaglanden schrikt van verhaal over falende zorg

WoonZorgcentra Haaglanden (WZH) schreef ook in een reactie dat ‘de beschreven situaties vragen om een meer genuanceerde interpretatie’. WZH gaat met de betrokkenen en de cliëntenraad in gesprek.

Joop van Rijn (81) en medeklager Ben Oude Nijhuis (82) beschreven in het AD schrijnende situaties. Personeel zou bewoners soms uren alleen laten. “Soms loopt de urine langs haar enkels”, zeiden zij verder.

Verbeteren

De staatssecretaris benadrukte dat de kwaliteit van de verpleeghuiszorg in het algemeen niet goed genoeg is. Maar het vergt tijd om de zorg voor mensen die intensieve en langdurige zorg nodig hebben, te verbeteren. “Dat is niet met één vingerknip geregeld”, zei hij.

Het is ook niet alleen een kwestie van geld, het gaat ook om de opleiding van het personeel en de (kleinschaliger) organisatie van de zorg. Het kabinet hervormt de zorg, maar probeert daarbij de zware zorg in de instellingen te ontzien. Daarop wordt volgens Van Rijn amper bezuinigd.

Zwaardere zorg

In Nederland zullen volgens Van Rijn steeds meer ouderen komen die zwaardere zorg nodig hebben. De vraag hoe die zorg is geregeld en hoe die kan worden verbeterd, is voor hem een van de redenen waarom hij in de politiek is gegaan. “Mijn persoonlijke situatie is mijn inspiratiebron geweest om in de politiek te gaan. Dat is geen geheim”, zei hij eerder. “Dat de kwaliteit van zorg omhoog moet, wordt in heel Nederland breed gedeeld. Daarom is dat wat mij betreft de belangrijkste pijler onder de hervorming van de langdurige zorg.”

De staatssecretaris zei in het televisieprogramma Pauw dat hij de zorg in z’n algemeenheid beter wil maken. “Niet alleen voor mijn moeder, maar voor iedereen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels