nieuws

Eigenregieconcept Royal Rustique krijgt vervolg

Beleid

Saffier De Residentiegroep heeft het voornemen meer woongroepen naar het voorbeeld van Royal Rustique te modelleren. 

Eigenregieconcept Royal Rustique krijgt vervolg

“We zijn onlangs gestart met een vervolgonderzoek voor drie jaar, in samenwerking met TNO”, zegt Roland de Wolf, voorzitter Raad van Bestuur van Saffier De Residentiegroep. “Het is de bedoeling dat een aantal andere woongroepen vanaf volgend voorjaar een omslag gaan maken naar het concept van Royal Rustique. We zijn nu bezig met een nulmeting in samenwerking met CZ en VWS.”

Eerstelijns behandeling

Het onderzoek richt zich op het aanbrengen van een scheiding tussen wonen, zorg en behandeling. De Wolf: “Daarbij kijken wij ook hoe de aanwezige behandelruimtes in een verpleeghuis als eerstelijnspraktijk ingezet kunnen worden voor zowel de bewoners van het verpleeghuis – die verzelfstandigd gaan wonen – als voor de wijk. Daarmee gaan wij ook alle behandeling aan de verpleeghuisgeïndiceerden als eerstelijns behandeling geven. De een heeft meer behandeling nodig dan de ander. De behandelingen scharen onder de normale zorgverzekering in plaats van onder de WLZ, lijkt dan een logische keuze.”

Het concept van Royal Rustique bestaat uit 42 zelfstandige wooneenheden verdeeld over vier herenhuizen. Behandelruimtes zijn er niet, waardoor de huizen passen binnen de regels voor huursubsidie. Begeleiding en zorg worden daar waar nodig geleverd. De bewoners – ouderen met zwaar somatische aandoeningen, psychogeriatrische aandoeningen of niet-aangeboren hersenletsel en bewoners met een verstandelijke beperking – voeren zoveel mogelijk de eigen regie over hun leven.

Gescheiden activiteiten

“Onze grondgedachte is dat wonen, zorg en behandeling gescheiden activiteiten zijn”, vertelt De Wolf. “Verblijf je ergens waar je feitelijk woont, dan is dat een woonsituatie en moet je gewoon huur betalen. Bij behandeling staat het gebouw – ziekenhuis, revalidatiecentrum – in het teken van het behandelen van de cliënt, die daarna weer naar huis gaat.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels