nieuws

Gemeenten, klaar om zorg te verlenen?

Beleid

Thuiswonende ouderen, chronisch zieken en gehandicapten hebben ondersteuning nodig zodat ze langer thuis kunnen blijven wonen. Dat is vanaf volgend jaar een taak voor de gemeenten. Die zijn er klaar voor, zeggen ze zelf.

Gemeenten, klaar om zorg te verlenen?

Mensen die het komend jaar zorg of begeleiding nodig hebben, kunnen dat dicht bij huis krijgen. Gemeenten en zorgverzekeraars hebben afgelopen tijd vrijwel alle contracten gesloten voor dagbesteding, begeleiding en wijkverpleging.

Lees ook: Mantelzorger weet niet wat er 1 januari verandert

Wens

Net als bij de jeugdzorg moeten ook hier nog wat puntjes op de i worden gezet, bijvoorbeeld voor beschermd wonen. Maar staatssecretaris Martin van Rijn van VWS concludeert dat gemeenten en verzekeraars ‘klaar zijn voor de start’. Het kabinet hervormt de zorg om beter in te kunnen te spelen op de wens van veel ouderen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen en om de stijgende zorgkosten te beteugelen.

Taken

Vanaf volgend jaar krijgen gemeenten en zorgverzekeraars er daarom taken bij. Zo moeten gemeenten de ondersteuning van thuiswonende ouderen, chronisch zieken en gehandicapten regelen. En ze worden verantwoordelijk voor de jeugdzorg. De zorgverzekeraars worden verantwoordelijk voor de verpleging en verzorging van mensen thuis.

Volgens Van Rijn is het nu zaak dat er duidelijkheid komt. “De komende weken is het belangrijk dat alle cliënten van gemeenten, zorgverzekeraars, zorgkantoren en aanbieders weten welke zorg er voor hen is. Vooral de aanbieders hebben hierin een belangrijke rol. Zij staan direct in contact met cliënten en kunnen dus direct goed informeren.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels