nieuws

Het beste ziekenhuis van de besteziekenhuislijstjes is…

Beleid

Elsevier, het AD, Independer en Zorgkaart Nederland. Allemaal geven ze op een eigen wijze inzicht in de (medische) prestatie, patiëntgerichtheid en/of patiëntwaardering van een ziekenhuis. Maar als je de besteziekenhuislijstjes naast elkaar legt, welk ziekenhuis is dan het beste?

Het beste ziekenhuis van de besteziekenhuislijstjes is…

Consumentenplatform Wegwijs.nl is daar in gedoken. De eindresultaten van Elsevier, het AD, Independer en Zorgkaart Nederlanderzoeken wisselen sterk. Dat valt als eerste op. Zo behaalt het nummer 1-ziekenhuis bij Elsevier een 32ste plek bij het AD, en is het 75ste bij de patiëntwaarderingen via Independer/Zorgkaart Nederland.

Gemiddeld beste

Het gemiddeld beste ziekenhuis van 2014 is volgens Wegwijs.nl het Deventer Ziekenhuis. Het ziekenhuis staat in de onderzoeken van Elsevier, AD en Independer/Zorgkaart Nederland respectievelijk op een 4de, 14de, en 13de positie. Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en Het Kennemer Gasthuis in Haarlem komen op een tweede en derde plaats.

Hoe komt Wegwijs.nl tot deze conclusie? “We geven bewust geen oordeel over de methodiek en inhoudelijke kwaliteit van de individuele onderzoeken. We geven duiding aan de informatie die voor de Nederlandse consument openbaar toegankelijk is en als zodanig wordt gebruikt”, zegt Olaf Geysendorpher, directeur Wegwijs.nl. “Op basis van de onderzoeksmethodes hebben we een weging gemaakt binnen de verschillende onderzoeken. In de weging worden de onderzoeken van Elsevier en AD zwaarder meegeteld dan de cijfers van Independer/Zorgkaart Nederland.”

Patiëntwaardering

Independer en Zorgkaart Nederland gaan in hun onderzoeken voornamelijk in op de patiëntwaardering, stelt Geysendorpher. “De door ziekenhuizen en specialisten bepaalde indicatoren blijven grotendeels achterwege, terwijl deze bij Elsevier en het AD wel worden meegenomen in het onderzoek. Omdat de onderzoeksmethoden van Independer en Zorgkaart Nederland in hoofdlijnen vergelijkbaar zijn, is ervoor gekozen één gemiddelde score op patiëntwaardering aan te houden.”

Het Deventer Ziekenhuis doet het ook altijd goed tijdens Gastvrijheidszorg met Sterren. Tot twee keer toe ging het ziekenhuis met de felbegeerde Gastvrijheidszorg Award naar huis. Dat gebeurde in 2011 en 2013.

Innoveren

“Ons ziekenhuis heeft van oudsher de wil om steeds te verbeteren, te innoveren, en mensen ook op te leiden om gewoon goede zorg te leveren”, verklaart Gita Gallé, bestuursvoorzitter van het Deventer Ziekenhuis. “Dag in dag uit, er wordt hier hard gewerkt met veel aandacht voor de patiënt. En dat uit zich in de manier waarop patiënten naar ons kijken. Onze medewerkers willen heel graag goede zorg leveren voor de mensen in de omgeving.”

Het succes van het Deventer Ziekenhuis zit ‘m dan ook in de mensen, concludeert Gallé. “De mensen die hier dagelijks klaarstaan, en met grote betrokkenheid voor de patiënten dat zo goed mogelijk proberen te doen. Daar gaat het om.”

 

HOE PRESTEREN DE BESTE ZIEKENHUIZEN IN DE VERSCHILLENDE ONDERZOEKEN?
Deventer Ziekenhuis – Wegwijs 1, Elsevier 4, AD 14, Independer/ZorgkaartNL 13
Vlietland Ziekenhuis – Wegwijs 18, Elsevier 1, AD 27, Independer/ZorgkaartNL 75
Albert Schweitzer – Wegwijs 22, Elsevier 32, AD 1, Independer/ZorgkaartNL 80
Van Weel – Bethesda – Wegwijs 23, Elsevier 21, AD 53, Independer/ZorgkaartNL 1

OPVALLENDE ZAKEN IN DE WEGING VAN DE ZIEKENHUISONDERZOEKEN
– De top 3 ziekenhuizen van de individuele onderzoeken van Elsevier, AD, Independer en Zorgkaart Nederland staan niet in de gewogen top 3 van Wegwijs.nl.
– Gelderland is gemiddeld de beste provincie met 3 ziekenhuizen in de top 10.
– Rotterdam levert de nummer 2 én 6 van de ranglijst.
– Van de Amsterdamse ziekenhuizen staat het beste ziekenhuis op nummer 37.
– De academische ziekenhuizen scoren overal slecht. Academische ziekenhuizen laten zich moeilijk vergelijken met algemene ziekenhuizen. De consument krijgt hierdoor geen objectief beeld.
– Tien ziekenhuizen uit de provincie Zuid-Holland staan in de top 25 beste ziekenhuizen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels