nieuws

Kan de langdurige zorg lean zijn?

Beleid

Niet vertellen wat medewerkers moeten doen, maar ze zelf laten bepalen hoe de doelen van de organisatie gehaald kunnen worden. Doet u dat als manager?

Kan de langdurige zorg lean zijn?

Dan bent u heel erg lean bezig en zouden Jorien Zegers en Nadine Keunen graag met u in contact komen. Beiden werken voor Morgens, een bedrijf dat zich bezighoudt met verandermanagement, en doen onderzoek naar hoe lean de langdurige zorg is.

Een lean organisatie is volgens Zegers en Keunen een organisatie waarin management en medewerkers elke dag weer nadenken over de vraag hoe werk slimmer, beter en anders te organiseren. “We zijn heel erg benieuwd of het feit of fictie is binnen de langdurige zorg”, zegt onderzoekster Keunen. “Langdurige zorginstellingen zijn druk met het uitvoeren van aanpassingen om te kunnen voldoen aan wet- en regelgeving. Anderzijds willen en moeten zij zich steeds meer profileren op de markt als klantgerichte en efficiënte organisatie. Maar hoe zorg je ervoor dat je ook daadwerkelijk een klantgerichte en efficiënte organisatie bent? Is hierbij lean management ook voor langdurige zorginstellingen een goede optie?”

Frank van Berkel en Matthias Kauw, collega’s van Zegers en Keunen, deden vorig jaar al onderzoek naar de status van de verbeterfilosofie lean in de Nederlandse ziekenhuissector. Belangrijkste conclusie was dat vrijwel alle ziekenhuizen in Nederland op enigerlei wijze bezig zijn met lean als verbeterinstrument met de ambitie om een lean organisatie te worden. Tegelijkertijd constateerden de twee dat veel ziekenhuizen nog in het beginstadium verkeren en het risico lopen niet verder te komen in hun lean transitie.

Bent u bestuurder en wilt u graag participeren in dit onderzoek? Dan kunt u een mail sturen naar keunen@morgens.nl. De uitkomsten van dit onderzoek worden medio 2015 gepubliceerd.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels