nieuws

‘Gastvrijheidsniveau ziekenhuizen zit op goede 4’

Beleid

Een goede 4. Dat is het cijfer dat de nieuwe Gastvrije Zorg-columnist Niek van den Adel ziekenhuizen geeft als het gaat om gastvrijheid.

‘Gastvrijheidsniveau ziekenhuizen zit op goede 4’

Van den Adel doet zijn uitspraken in de nieuwe Gastvrije Zorg die deze week verschijnt. “Er zijn voorbeelden van mensen die heel gastvrij zijn. Maar uiteindelijk werkt gastvrijheid alleen maar als je het collectief doet. In het ziekenhuis waar ik laatst heen moest, hebben ze een goede slag geslagen. Er lopen nu veel gastheren en gastvrouwen rond. Maar toen ik voor de ingang van de parkeergarage niet bij de kaartjesautomaat kon en de parkeerwachter mij daarna zo ongelooflijk onbeschoft te woord stond, was mijn hele bezoek aan dat ziekenhuis compleet verpest. Ik heb daar later een bestuurder op aangesproken en die zei: ‘Wij hebben geen parkeerwachters meer in dienst, dat hebben we uitbesteed.’”

Er wordt volgens Van den Adel nog wel eens vergeten dat een bezoek aan het ziekenhuis vaak begint in de parkeergarage. “Als ik een restaurant binnenloop, word ik toch ook aangesproken? Maar ik kan in elke willekeurige zorginstelling rustig een uur rondlopen zonder dat iemand ‘goedemiddag’ tegen me zegt. Wat de zorg kan leren van de horeca, is dienstbaarheid. In de horeca is er klantbesef. De klant betaalt immers de rekening, de fooi en daarom ook de salarissen. Als dat ook in ziekenhuizen gaat leven, worden het werk daar veel leuker en daardoor het zorgproduct beter.”

Van den Adel heeft van verschillende kanten met de zorg te maken, als cliënt (Van den Adel heeft een dwarslae) en als gastvrijheidstrainer voor trainings- en adviesbureau Trainmark. “Ik laat voelen wat gastvrijheid is”, zegt Van Adel. “Dat kan door een verhaal te vertellen, maar ook door mensen zelf een dag in een ziekenhuisbed te laten liggen. Laat ze maar ervaren hoe het voelt als er over je heen wordt gesproken. Ik laat me ook wel eens een dagje opnemen of ik werk mee als stagiair op een afdeling.”

Lees ook: ‘We kunnen heel veel leren van de Amerikanen’

Lees meer over Niek van den Adel in de nieuwe editie van Gastvrije Zorg, die 28 februari verschijnt.

Gastvrije Zorg, is dat een leuk blad? Kijk hier maar even

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels