nieuws

Klokkenluider: ernstige misstanden in tbs-kliniek

Beleid

In de tbs-kliniek de Rooyse Wissel in Venray worden patiënten al jarenlang ernstig verwaarloosd. Dat zegt een klokkenluider tegen Vrij Nederland. Het weekblad publiceert vandaag een uitgebreid artikel over de vermeende misstanden in de kliniek.

Klokkenluider: ernstige misstanden in tbs-kliniek

Volgens Rien van Zeeland, de klokkenluider die tot een jaar geleden als senior-sociotherapeut werkzaam was bij de Rooyse Wissel, gaat het al jarenlang mis in de kliniek. Zo zou de medische dienst lichamelijke klachten van patiënten niet serieus nemen, waardoor er ernstige gezondheidsproblemen ontstaan.

Zelfmoord

De kliniek heeft bijvoorbeeld niet adequaat opgetreden na een brute mishandeling van een patiënt door een medepatiënt in 2009, zegt Van Zeeland tegen Vrij Nederland. De medische dienst deed weinig aan de pijn waar het slachtoffer jarenlang mee leefde als gevolg van de aftuiging. De man pleegde in 2012 zelfmoord. De Inspectie voor de Gezondheidszorg zag naderhand geen reden om in te grijpen, schrijft het weekblad.

Melkkoeien

De Rooyse Wissel nam vanaf 2012 ook zogenaamde SGLVG-patiënten op (Sterk Gedragsgestoorde Licht Verstandelijk Gehandicapten). Deze mensen hebben geen delict gepleegd, maar vormen wel een gevaar voor de omgeving of voor zichzelf. Echter, de kliniek had niet de kennis in huis om deze patiënten op te nemen, zegt Van Zeeland. “Voor de kliniek zijn het melkkoeien. Het is makkelijk om dit soort mensen in huis te hebben: ze protesteren niet, gaan keurig naar hun dagbesteding, doen precies wat hun opgedragen wordt, wijken geen millimeter buiten de regels want ze zijn doodsbang voor straf.”

Lees ook: ‘Management gehandicaptenzorg intimideert klagers’

Zorg

Van Zeeland zegt voor de tbs-patiënten op te willen komen, omdat ze dat zelf niet kunnen. “De meesten hebben geen familie, niemand kijkt naar ze om, er komt ook nooit iemand op bezoek.” Volgens de klokkenluider moet een tbs-kliniek gewoon goede zorg verlenen. “Ik praat niks goed – ze hebben vaak de meest verschrikkelijke dingen gedaan. Maar we sluiten deze mensen wel op en ontnemen ze al hun rechten. Dan mag de zorg toch tenminste goed zijn”, aldus Van Zeeland in Vrij Nederland.

Ga voor het hele artikel naar de website van Vrij Nederland.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels