nieuws

Ouderen mogen weer herstellen in een verzorgingshuis

Beleid

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) komt met een oplossing voor herstelzorg die half februari ingaat. Daardoor kunnen ouderen na een ziekenhuisopname toch weer tijdelijk naar een verzorgingshuis om te herstellen.

Ouderen mogen weer herstellen in een verzorgingshuis

ActiZ, de brancheorganisatie voor zorgondernemers, heeft de afgelopen maanden samen met de beroepsvereniging V&VN overleg gevoerd met het ministerie van VWS om tot een oplossing te komen voor patiënten die sinds 1 januari na een ziekenhuisopname geen indicatie meer krijgen om voor een periode te herstellen in een verzorgingshuis. Op die datum werd zorgzwaartepakket 3 namelijk afgeschaft. Het gaat om ongeveer zevenhonderd mensen per maand die intensieve verzorging en begeleiding nodig hebben, zoals een oudere met een gebroken arm die niet meer zelf naar het toilet kan en zichzelf niet kan verzorgen.

Ziekenhuis

Doordat mensen niet naar een verzorgingshuis konden, bleven zij langer in het ziekenhuis. Of mensen moesten zelf betalen om te herstellen in een verzorgingshuis of zorghotel. Dit blijkt echter niet in alle gevallen een afdoende oplossing. Volgens zorgorganisaties zijn veel mensen alleenstaand en hebben een laag inkomen. Voor hen was er dus geen passende zorg.

Lees ook ‘Vooral kwetsbare ouderen blijven langer in ziekenhuis’

Oplossing

“We zijn blij dat de gesprekken die we met het ministerie van VWS hebben gevoerd ertoe hebben geleid dat er per half februari een oplossing is”, aldus Aad Koster, directeur van ActiZ. “We zijn verheugd dat VWS het belang van goede herstelzorg inziet en dat het voor deze honderden ouderen mogelijk blijft om tijdelijk opgenomen te worden in een verzorgingshuis. Na hun herstel kunnen ze dan weer gewoon terug naar huis.”

ActiZ blijft de komende tijd in gesprek met het ministerie van VWS over kortdurende herstelzorg na 2014.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels