nieuws

‘Ouderen zo lang mogelijk samen’

Beleid

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) gaat zorginstellingen en verzekeraars er nogmaals op wijzen dat ze de plicht hebben om een geschikte plek te zoeken waar oudere echtparen samen kunnen wonen.

‘Ouderen zo lang mogelijk samen’

Van Rijn reageert op berichten dat oudere paren in de praktijk vaak toch niet tot het laatst bij elkaar kunnen blijven. Het verhaal van een bejaard echtpaar in Leiden, dat na 60 jaar huwelijk gedwongen uit elkaar moet omdat alleen de man een zorgindicatie krijgt, deed vorige week veel stof opwaaien.

Knelpunten

De staatssecretaris gaat inventariseren hoe vaak dit soort situaties voorkomt. Hij vindt dat oudere echtparen zo lang mogelijk samen moeten kunnen blijven en wil weten welke knelpunten in de weg staan om ze te kunnen wegnemen. “Als ouderen na vele jaren niet samen kunnen blijven, is dat intens verdrietig”, schrijft hij de Tweede Kamer.

Afspraken

De bewindsman wijst er op dat er in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) heel duidelijke afspraken staan over het opnemen van een partner of geliefde. Maar door bijvoorbeeld te weinig geschikte appartementen voor oudere paren, kan die verplichting in de praktijk in de knel komen, aldus Van Rijn. Hij wil daar wat aan doen. “Het is mijn overtuiging dat we de kwaliteit van deze voorzieningen moeten verbeteren om tegemoet te komen aan de wensen en eisen die mensen tegenwoordig aan de zorg stellen. Dat is mijn belangrijkste drijfveer achter de hervorming van de langdurige zorg.”

Lees ook 15.000 ouderen plots te gezond voor tehuis.

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels