nieuws

Patiëntenfederatie start campagne ‘Samen de zorg veiliger maken’

Beleid

‘Samen de zorg veiliger maken’. Zo heet de nieuwe campagne van de NPCF. De patiëntenfederatie wil daarmee in 2014 de aandacht voor veilige zorg hoog op de agenda houden.

Patiëntenfederatie start campagne ‘Samen de zorg veiliger maken’

Ziekenhuizen, artsen en verpleegkundigen werken er hard aan om vermijdbare sterftegevallen en schadegevallen in de zorg terug te dringen. “Dat is winst”, zegt NPCF-directeur Wilna Wind. “Met de campagne willen we die trend ondersteunen en ook de aandacht vragen van patiënten. Want ook zij kunnen helpen de zorg veiliger te maken.”

Hygiëne

In de campagne ‘Samen de zorg veiliger maken’ organiseert de NPCF in 2014 verschillende acties om veilige zorg op de kaart te zetten. Zo spoort de NPCF ziekenhuizen aan om te laten zien welke maatregelen ze nemen om de zorg veiliger maken, zodat ze van elkaar kunnen leren. Ook voorziet de NPCF patiënten op verschillende manieren van tips, bijvoorbeeld over hoe ze artsen en verpleegkundigen op een vriendelijke manier kunnen aanspreken op hygiëne.

De patiëntenfederatie organiseert een grote meldactie over veilige zorg om ervaringen van patiënten op te halen. De resultaten worden in de loop van 2014 bekend gemaakt.

Aan de bel trekken

Want verbetering is mogelijk, stelt Wind: “Elk slachtoffer van onveilige zorg is er één teveel. Zo is de hygiëne niet overal op orde. En ondanks alle verbeteringen kan er soms ook in de operatiekamer veiliger worden gewerkt. Een gezamenlijke aanpak is belangrijk. Niet alleen de dokter of de verpleegkundige is verantwoordelijk voor veilige zorg. Ook de patiënt kan aan de bel trekken en onveilige situaties melden. En zorgverzekeraars kunnen een positieve prikkel geven door zorg in te kopen die veilig is.”

Lees ook ‘NPCF introduceert filmpjes over digitale zorg’

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels