nieuws

Thuiszorg het slechtst af in Tilburg en Emmen

Beleid

De thuiszorg voor ouderen, gehandicapten en zieken is bij de wethouders van de gemeenten Tilburg en Emmen niet in goede handen. Daar zijn thuiszorgmedewerkers en cliënten de dupe van, zegt Abvakabo FNV naar aanleiding van een eigen onderzoek.

Thuiszorg het slechtst af in Tilburg en Emmen

Tilburg en Emmen scoorden van de vijftig grootste gemeenten het slechtst. De gemeente Hilversum haalde de hoogste score. Uit het onderzoek blijkt dat gemeenten heel verschillend met de WMO thuiszorg omgaan. Daarnaast neemt een aantal gemeenten volgens de vakbond niet zo nauw met cao-rechten van thuiszorgmedewerkers en kwaliteitseisen.

Adviestarief

In het onderzoek is gekeken naar de hoogte van de tarieven, de wijze van aanbesteding en of er actief gestuurd wordt op het inzetten van alfahulpen (werknemers zonder cao en sociale rechten) of vrijwilligers. Een opvallend resultaat is dat geen enkele gemeente het adviestarief van 24,50 euro per uur voor de huishoudelijke verzorging betaalde. Dat tarief is volgens Abvakabo FNV minimaal nodig om thuiszorgmedewerkers een fatsoenlijk loon te kunnen betalen.

Dupe

Cao-onderhandelaar Lilian Marijnissen: “Dit onderzoek laat zien dat door de introductie van de aanbestedingen in de thuiszorg, we in een spiraal naar beneden zijn gekomen. Gemeenten krijgen nu nog meer zorgtaken op hun bord, maar moeten dit met minder budget doen. Gemeenten gaan hierdoor drukken op de prijs, waar thuiszorgmedewerkers en cliënten de dupe van zijn. Om deze reden hebben wij vorige maand cao-afspraken gemaakt met de thuiszorgwerkgevers over een sectorminimumloon en overname met behoud van rechten.”

Het gehele onderzoek is hier te downloaden.

Lees ook: ‘ANBO start meldpunt thuiszorg’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels