nieuws

Een veiling van oma’s en opa’s?

Beleid

Ten minste 35 gemeenten veilen de thuiszorg die hun inwoners nodig hebben, via een internetveiling. Dat blijkt uit documenten die de Volkskrant in bezit heeft en uit gesprekken die de krant voerde met betrokkenen.

Een veiling van oma’s en opa’s?

De betreffende gemeenten zetten de zorg te koop op een soort marktplaats waar zorgbedrijven dan op kunnen bieden. De gemeenten, met samen 1,5 miljoen inwoners, hopen op deze manier de kosten te kunnen drukken.

Kwaliteit

Critici zijn niet te spreken over deze manier van zorg inkopen. Zij zijn bang dat de prijsconcurrentie door de internetveiling nog meer wordt opgevoerd. Dit zou ten koste gaan van de kwaliteit en de arbeidsvoorwaarden in de thuiszorg.

Veiling

Abvakabo FNV spreekt van een ‘veiling van oma’s en opa’s’. Die moet direct stoppen, zo stelt de vakbond. “Kwetsbare ouderen zijn niet geschikt om digitaal te veilen. Dit is respectloos, maar brengt ook de kwaliteit van de zorg in gevaar”, aldus een woordvoerder van de vakbond. Volgens de bond is dit het volgende voorbeeld van een rare manier om de kosten te drukken, en zou de Tweede Kamer de veiling wettelijk moeten verbieden.

Stipter, het bedrijf dat de internetveilingen aanbiedt, kan zich niet vinden in de kritiek. Gemeenten kunnen volgens het bedrijf zelf kiezen of ze onbetrouwbare zorgaanbieders weren en of ze de prijs zwaarder laten wegen dat de kwaliteit.

Bron: ANP

Lees ook: ‘Thuiszorg het slechtst af in Tilburg en Emmen’

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels