nieuws

‘Verpleeghuis niet goed voor mensen die zware zorg nodig hebben’

Beleid

Voor mensen die zware zorg nodig hebben, is het klassieke verpleeghuis geen goede optie. Dat zegt Ton Borghs, lid van de raad van bestuur van de Zorgboog, in de komende editie van Gastvrije Zorg.

‘Verpleeghuis niet goed voor mensen die zware zorg nodig hebben’

De Zorgboog, een organisatie voor wonen, welzijn en zorg in Zuidoost-Brabant, anticipeert al enkele jaren op de aangekondigde beleidswijzigingen. “We bouwen alleen nog maar voor mensen met zware zorg. In mijn ogen is dat niet het grote, klassieke verpleeghuis. Dat werkt vervreemdend en mensen verliezen in zo’n instituut snel hun zelfredzaamheid”, weet Borghs.

Lees ook: ‘Zorgorganisaties werken aan zorgsamenleving’

De Zorgboog zet daarom in op kleinschalige woonvormen en zoekt aansluiting bij het sociale netwerk van de bewoners. Borghs: “De hele decentralisatie staat en valt immers bij de betrokkenheid van de omgeving. Daar kunnen ook leuke dingen door ontstaan. We blijken bij onze projecten voor kleinschalig wonen vaak veel vrijwilligers te kunnen mobiliseren.“

Meer over de laatste ontwikkelingen in zorgland en de gevolgen voor zorgaanbieders is te lezen in de nieuwe Gastvrije Zorg, die 28 maart verschijnt.

Waarom is Gastvrije Zorg hét medium voor iedere zorgprofessional die met gastvrijheid te maken heeft? Hier is het antwoord.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels