nieuws

Homoseksuelen krijgen thuiszorg op maat

Beleid

Homoseksuele en lesbische ouderen in Amsterdam kunnen vanaf deze week kiezen voor thuiszorg van een organisatie die zich volledig richt op zorg voor homoseksuele senioren: Gay Care Amsterdam, een nieuwe, particuliere thuiszorgorganisatie.

Homoseksuelen krijgen thuiszorg op maat

De speciaal getrainde medewerkers kennen de homoseksuele leefwereld en specifieke zorggerelateerde zaken als hiv-besmetting, vertelt directeur Jan Nieuwenhuis. Dat is nodig, meent Nieuwenhuis, omdat ouderen moeite hebben uit te komen voor hun geaardheid en terug in de kast gaan. “Of ze halen een foto van hun overleden partner weg voordat de thuiszorgmedewerker komt, omdat ze bang zijn dat die er moeite mee heeft.”

Familie

Daarnaast staat de reguliere thuiszorg onder druk en wordt steeds meer ingezet op mantelzorg. Dat laatste is voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT’ers) niet altijd even makkelijk te regelen, omdat ze veelal geen kinderen hebben of familie op afstand hebben. Zeker in een stad is het lastiger te organiseren, weet Nieuwenhuis. “Ik heb bijvoorbeeld geen idee wie mijn buren zijn. Dat is prima, maar als je afhankelijk bent van zorg is dat een stuk lastiger.”

Lees ook: ‘Vijf procent zorginstellingen aantoonbaar homovriendelijk

Een organisatie als Gay Care Amsterdam is volgens de directeur gewenst. “Als je afhankelijk bent van zorg, wil je niet dat je geaardheid een onderwerp is.” Dat was dan ook de aanleiding dat hij samen met drie anderen, allen homoseksueel, op het idee kwam voor deze thuiszorg op maat. “Natuurlijk moet de norm zijn dat thuiszorg voor iedereen is, maar je hebt wel meer organisaties voor gelijkgestemden, zoals Joods Maatschappelijk Werk.”

Doorontwikkelen

De organisatie moet het hebben van particuliere investeringen en wil een deel van de winst weer steken in de LHBT-gemeenschap. Uiteindelijk wil Gay Care Amsterdam zich doorontwikkelen naar speciale woonvormen. Maar zover is het nog niet. “Daarvoor zijn miljoeneninvesteringen nodig”, stelt Nieuwenhuis.

Start

De Amsterdamse zorgwethouder Eric van der Burg is donderdag bij de officiële start van de organisatie, evenals betrokken ambassadeurs André van Duin, Liesbeth List, Hans van Willigenburg en Erwin Olaf. Tegelijkertijd presenteert professor Tineke Abma van de Vrije Universiteit in Amsterdam een onderzoek waaruit blijkt dat homoseksuele ouderen met allerlei vormen van discriminatie en uitsluiting te maken krijgen. Volgens haar gaat het vaak om kleine vernederingen, zoals vergeten worden, stoelen bezet houden of grapjes maken. “Bij elkaar zorgen die er toch voor dat ouderen zich niet gerespecteerd voelen.”

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels