nieuws

Opnieuw zorgmeldpunt dat gevolgen van hervormingen in kaart brengt

Beleid

De hervorming van de langdurige zorg mag niet mislukken. Met die boodschap lanceert ANBO het meldpunt dezorgonzezorg.nl.

Opnieuw zorgmeldpunt dat gevolgen van hervormingen in kaart brengt

Inmiddels zijn er al verschillende zorgmeldpunten, onder meer van patiëntenfederatie NPCF voor ouderen die moeten verhuizen omdat hun zorginstelling moet sluiten of het Landelijk Meldpunt Zorg voor mensen die ontevreden zijn over de klachtafhandeling bij een zorginstelling.  Ook de Unie KBO opende in januari een meldlijn.

Thuis

Op Dezorgonzezorg.nl worden positieve én negatieve ervaringen in kaart gebracht en gebundeld voor het ministerie van Volksgezondheid. “Wij weten dat mensen zich zorgen maken. Maar we weten ook dat de hervorming van de langdurige zorg in principe aansluit bij een brede behoefte om thuis oud te worden”, zegt ANBO-directeur Liane den Haan. “Hervorming is dus noodzakelijk, maar het zou rampzalig zijn als kwetsbare mensen tussen wal en schip vallen omdat er onvoldoende zorg en hulp voor hen is.”

Positief

Meldingen bij het meldpunt van ANBO zijn openbaar en kunnen gedeeld worden. Bovendien kunnen bezoekers in de categorieën zoeken: positieve en negatieve meldingen over zorg thuis, hulp en ondersteuning thuis, zorg met verblijf en contact met de gemeente. Meldingen kunnen alleen online toegevoegd worden, via dezorgonzezorg.nl. Voor mensen die dat moeilijk vinden of niet kunnen is er vanzelfsprekend de hulp van de ANBO Advieslijn via 0348 466688. Het meldpunt zal in ieder geval tot eind 2015 online zijn.

De langdurige zorg wordt de komende jaren flink hervormd en ook wordt er op de kosten bezuinigd. Het nieuwe zorgplan regelt onder meer dat veel zorgtaken voor gehandicapten, chronisch zieken en bejaarden overgaan naar de gemeenten.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels