nieuws

Publicatie: Lijst met gesloten verzorgingshuizen

Beleid

Er is op dit moment veel ophef over het sluiten van verzorgingshuizen. Bijna dagelijks wordt er iets over gepubliceerd. Adviesbureau Berenschot heeft begin 2013 berekend dat er de komende drie jaren sluiting dreigt voor ruim 800 ouderenzorglocaties. Het bureau publiceerde onlangs een lijst met gesloten verzorgingshuizen.

Publicatie: Lijst met gesloten verzorgingshuizen

Begin 2013 maakte Berenschot bekend dat sluiting dreigde voor ruim 800 ouderenzorglocaties. Nu – ruim een jaar later – zijn 15 locaties gesloten en is van ruim 40 andere locaties de sluitingsdatum bekend.

Gesloten verzorgingshuizen

Volgens Berenschot zal de lijst van gesloten verzorgingshuizen in de loop van dit jaar aanmerkelijk langer worden. Dit komt omdat (na het vervallen van ZZP 1 en ZZP 2 voor nieuwe cliënten per 1 januari vorig jaar) met ingang van januari dit jaar de indicatie ZZP 3 niet langer wordt afgegeven. ZZP 3 is de meest voorkomende indicatie in het verzorgingshuis.

Leegstand

Doordat nieuwe cliënten met de indicaties ZZP 1, 2 en 3 niet langer instromen en zittende cliënten de komende tien jaar grotendeels overlijden, ontstaat leegstand in de verzorgingshuizen. Het is niet altijd mogelijk deze leegstand op te vangen door het laten instromen van cliënten met een hogere zorgzwaarte. Onder meer omdat niet alle locaties daar geschikt voor zijn.

Afscheid

Wanneer substitutie door zwaardere zorg niet lukt, vervallen voor zorgaanbieders duizenden euro’s aan inkomsten per capaciteitsplaats per maand. Dit slaat een gat in de exploitatie van ouderenzorgaanbieders waardoor zij zich vaak genoodzaakt zien om locaties te sluiten en afscheid te nemen van personeel.

Lijst

Berenschot houdt in samenwerking met de NOS een lijst met gesloten locaties (of locaties die op korte termijn gaan sluiten) bij. Voorwaarde voor het opnemen van een locatie op deze lijst is dat sluiting van de locatie bekend is bij de bewoners.

Kent u andere locaties die gaan sluiten en waarvan sluiting is gecommuniceerd aan de bewoners, vul dan het online formulier in.

Lees ook ‘Vijfhonderd meldingen van verplichte verhuizing’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels