nieuws

Van Rijn wil zorgwet niet uitstellen

Beleid

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) ziet geen reden om de op stapel staande veranderingen in de langdurige zorg voor ouderen, gehandicapten en chronisch zieken uit te stellen. “Uitstel maakt het probleem niet anders. Ik zou niet weten waarom we nu nog moeten uitstellen”, aldus Van Rijn.

Van Rijn wil zorgwet niet uitstellen

Niet alleen CDA, GroenLinks en 50PLUS pleiten ervoor om de operatie niet al volgend jaar maar pas in januari 2016 in te laten gaan. Ook de vakbonden en enkele prominente Nederlanders hebben van zich laten horen.

Slagen

Volgens Van Rijn willen gemeenten echter gewoon aan de slag. “Ik merk dat gemeenten zeggen: zorg nou dat er duidelijkheid is over de wet. Dan zijn we het niet overal over eens, maar we kunnen aan de slag”, aldus Van Rijn. Volgens hem worden ‘grote inspanningen verricht om de invoering per 2015 te doen slagen’ en zorgt uitstel ‘tot extra ongewenste onzekerheid’.

Lees ook: ‘Opnieuw zorgmeldpunt die gevolgen van hervormingen in kaart brengt’

Onzekerheid

Het kabinet wil dat gemeenten vanaf volgend jaar verantwoordelijk worden voor dagbesteding en begeleiding van bijvoorbeeld kwetsbare ouderen. De overheveling van taken gaat gepaard met bezuinigingen, onder meer op de huishoudelijke hulp.
Van Rijn zegt te begrijpen dat alle veranderingen voor onzekerheid zorgen. De langdurige zorg is volgens hem nu prima geregeld, maar aanpassingen zijn nodig om dat in de toekomst zo te houden. In 2017 gaat er nog steeds evenveel geld naar de langdurige zorg als nu, benadrukte hij.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels