nieuws

Verdwijnen thuiszorg en dagbesteding straks?

Beleid

Thuiszorg, huishoudelijke hulp en dagbesteding; volgens CNV-voorzitter Maurice Limmen verdwijnen deze diensten straks, omdat veel gemeenten nog niet klaar zijn om de taken van de regering over te nemen. De oplossing: stel de zorgwetten met een jaar uit.

Verdwijnen thuiszorg en dagbesteding straks?

“Zowel de thuiszorg, huishoudelijke verzorging, dagbesteding, gehandicaptenzorg, GGZ als de verzorgingshuizen veranderen of verdwijnen”, zegt CNV-voorzitter Maurice Limmen. Volgens Limmen zijn ‘lang niet alle overgebleven instellingen en de gemeenten over een paar maanden klaar voor de toekomst’.

De vakbonden FNV en CNV willen daarom dat de Tweede Kamer de wetsvoorstellen over de langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten met een jaar uitstelt.

Lees ook: ‘Verpleegkundigen in thuiszorg meest trots op hun werk

Gevolgen

Volgens FNV-voorzitter Ton Heerts wil het kabinet de plannen ‘in een ijltempo door de Tweede en Eerste Kamer jassen’ en moet dat ‘zorgvuldiger en beter’ omdat de voorstellen ingrijpende gevolgen hebben voor honderdduizenden ouderen en gehandicapten en tienduizenden werknemers.

Zorgvuldig

De brief is ondertekend door FNV, CNV, Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaken. De bonden vinden niet alleen dat de voorstellen zorgvuldig moeten worden nagekeken, maar ook dat onder meer de bezuiniging van 40 procent op de huishoudelijke verzorging van tafel moet.

Lees ook: ‘Meer eenzaamheid onder thuiswonende ouderen

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels