nieuws

‘Mensen hebben regie, want ze kunnen op de alarmbel drukken’

Beleid

Mensen die lichamelijk afhankelijk zijn, vallen tussen wal en schip omdat ze geen indicatie meer krijgen van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). De situatie is volgens drie artsen zo schrijnend dat ze hun verhaal deden in Nieuwsuur. De artsen vertellen tegenover Nieuwsuur dat het CIZ soms letterlijk vraagt of mensen nog op een alarmbel kunnen […]

‘Mensen hebben regie, want ze kunnen op de alarmbel drukken’

Mensen die lichamelijk afhankelijk zijn, vallen tussen wal en schip omdat ze geen indicatie meer krijgen van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). De situatie is volgens drie artsen zo schrijnend dat ze hun verhaal deden in Nieuwsuur.

De artsen vertellen tegenover Nieuwsuur dat het CIZ soms letterlijk vraagt of mensen nog op een alarmbel kunnen drukken. Op dat moment zouden ze namelijk zelfstandig thuis kunnen wonen. “Ik heb zelf de indruk dat mensen die lichamelijk afhankelijk zijn maar het geestelijk nog wel kunnen overzien, buiten de boot vallen”, zegt Anita Wandel, specialist Ouderengeneeskunde Zorgpalet. “Mensen gaan naar huis, rolstoelgebonden.”

Lees ook: Kwart zelfstandige ouderen heeft hulp nodig om regie te behouden

Annemiek Berghoef, specialist Ouderengeneeskunde Omring, vertelt over een patiënte met verschillende aandoeningen die naar huis werd gestuurd. “Op goede dagen kon ze een paar passen lopen, maar op slechte dagen kon ze alleen maar zitten. Ze kwam niet meer in aanmerking voor een verzorgingshuis en we hebben haar naar huis moeten laten gaan. Daar hadden we van tevoren geen goed gevoel over. Die mevrouw wilde ook graag naar het verzorgingshuis. Thuis is het fout gegaan. Ze is gevallen, kreeg een blaasontsteking, raakte in de war. En nu ligt ze in het ziekenhuis.” Volgens Berghoef is dit slechts een van de vele voorbeelden.

“Onlangs kwam een cliënt revalideren na een heupfractuur”, vertelt Desire Helms, specialist Ouderengeneeskunde Zorgspectrum “Het bleek dat er sprake was van beginnende dementie. Die combinatie van problemen maakt dat wij de indruk hadden dat het niet veilig was dat ze naar huis ging. Maar ze kreeg niet de indicatie.”

Bekijk het volledige verslag op de website van Nieuwsuur.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels