nieuws

Zorginstellingen morsen veel geld

Beleid

Gastvrijheid hoeft geen geld te kosten, maar toch staat gastvrijheidszorg onder druk als gevolg van bezuinigingen. Echter, de zorg laat kansen liggen als het gaat om kostenbesparing.

Zorginstellingen morsen veel geld

Zorginstellingen kunnen jaarlijks minstens 500 miljoen euro besparen als zij maximaal gebruik zouden maken van inkoopsamenwerking. Dat blijkt uit cijfers van Intrakoop, met bijna 600 leden het grootste inkoopsamenwerkingsverband voor de zorg in Nederland. Van de 54 miljard aan totale uitgaven door Nederlandse zorginstellingen is een derde gerelateerd aan inkoop.

Lees ook: ‘Goed eten en drinken levert zorg veel extra’s op’

Geld

“Zorginstellingen laten helaas nog veel geld liggen”, stelt Frank Kaptein, directeur/bestuurder van Intrakoop. “Vooral door versnippering van inkoopsamenwerking. Bij maximale samenwerking door onze leden en daardoor een bemiddelde omzet van 5 miljard euro, kunnen wij zorgen voor een kostenbesparing van minstens 500 miljoen per jaar.”

Volgens Kaptein is er sprake van versnippering. “Op dit moment zijn in Nederland meer dan veertig inkoopsamenwerkingsverbanden actief in de gezondheidszorg. In Nederland is in inkoop voor de zorg nog veel winst te behalen door ervaring, kennis en volume te bundelen.”

Leren

In het buitenland is de zorgmarkt verder met inkopen via inkoopcombinaties of -samenwerkingsverbanden. Zo koopt circa 80 procent in de Duitse zorgsector gezamenlijk in. Uit de sectorstudie van Ecorys in 2011 naar medische hulpmiddelen blijkt dat het prijsvoordeel in Duitsland soms kan oplopen tot 30 á 40 procent in vergelijking met de Nederlandse markt. “We kunnen veel leren van het buitenland”, stelt Kaptein. “Het begint met samenwerking in Nederland, maar uiteindelijk zullen we op internationaal niveau de krachten moeten bundelen om de zorg ook in de toekomst betaalbaar te houden.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels