nieuws

Veel mis in de thuiszorg

Beleid

Mensen die afhankelijk zijn van thuiszorg hebben niet de garantie dat die zorg ook adequaat is. Er gaan veel dingen mis bij instanties die thuiszorg verlenen.

Veel mis in de thuiszorg

Medewerkers in de thuiszorg beperkten ouderen onnodig in hun vrijheid, gaan slordig om met medicatie en melden fouten niet. Dat is het beeld wat de Consumentenbond schetst op basis van 65 rapporten van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) vanaf 2012, schrijft dagblad Trouw.

Lees ook: Thuiszorg het slechtst af in Tilburg en Emmen

De inspectie maakte bijvoorbeeld melding van een vrouw met suikerziekte die na een val op haar alarmknop drukte. Ze zat klem onder de bank en kon niet opendoen. Na twee dagen werd ze bevrijd, maar overleed. De betrokken zorgorganisatie is inmiddels failliet. Volgens de Consumentenbond is het niet altijd helder wat een medewerker moet doen als een cliënt niet opneemt, en de deur niet opendoet.

De inspectie noemt het onderzoek niet representatief voor de hele sector. Omdat ze vaak afgaan op een melding, geven hun rapporten slechts een overzicht van de rotte appels, aldus een woordvoerder.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels