nieuws

Zorghotels hebben sinds kort eigen kwaliteitslabel

Beleid

SNHZ (Stichting Nederlandse Herstellingsoorden en Zorghotels) heeft als eerste Nederlandse brancheorganisatie een kwaliteitslabel voor zorghotels gelanceerd. Deze kwaliteitstoetsing moet betrouwbare herstelzorg garanderen.

Zorghotels hebben sinds kort eigen kwaliteitslabel

Het kwaliteitslabel betekent een belangrijke stap voorwaarts om de veiligheid, zorgzekerheid, gastvrije zorg en comfort voor gasten, verwijzers en zorgverzekeraars te garanderen, zegt SNHZ. Ieder zorghotel in Nederland heeft de mogelijkheid om aan te sluiten bij SNHZ. Ze moeten echter voldoen aan strenge toelatingscriteria en een onafhankelijke audit doorstaan om als Erkend Zorghotel te kunnen worden gecertificeerd.

Zorghotel

Marc Vieten, voorzitter van SNHZ stelt: “Een zorghotel is een hotel waar men kan herstellen en weer fit kan worden. Het is geen zorginstelling met gastvrijheid maar een comfortabele hotelomgeving met deskundige zorg op de achtergrond. De grootste doelgroep is mensen die na een ziekenhuisopname nog niet naar huis kunnen of willen. Denk aan een thuissituatie die niet ingericht is op herstel. In het zorghotel hebben gasten, naast alle gangbare hotelservices, de mogelijkheid om 24 uur per dag een beroep te doen op zorgprofessionals die in het hotel aanwezig zijn. Die zorgzekerheid, in combinatie met gastvrijheid en comfort, zorgt er voor dat men snel weer op de been is.”

Geen zorghotel is hetzelfde. Ze hebben allemaal een eigen signatuur. Iemand die gebruik wil maken van een zorghotel heeft keuzemogelijkheden op basis van zaken als de zwaarte van de benodigde zorg, de locatie, het hotelcomfort en de sfeer. Er zijn zorghotels in de bossen, in stedelijke gebieden en aan zee.

Erkend

Om het begrip zorghotel te versterken, heeft SNHZ de term ‘Erkend zorghotel’ in het leven geroepen. Om dit label te mogen voeren, moet een zorghotel een zwaar certificeringsproces met succes hebben doorlopen. “Wij zijn blij met deze zware toetsing. Inmiddels zijn er zo’n vijftien zorghotels aangesloten en doorlopen een zevental het toelatingstraject. We willen een serieuze gesprekpartner blijven voor zorgverzekeraars, medische verwijzers en natuurlijk voor mensen die op zoek zijn naar een geschikte locatie om bij te komen na een operatie en te werken aan herstel”, aldus Vieten.

Betaalbaar

Een verblijf in een zorghotel is betaalbaar volgens Vieten. “Dat wil zeggen, wanneer je je verzekering goed op orde hebt. De meeste zorgverzekeraars zijn met ons van mening dat een verblijf in een zorghotel belangrijk kan zijn voor spoedig herstel. Daarom is in veel aanvullende polissen een vergoeding opgenomen. Daar komt bij dat per 1 januari 2015 alle noodzakelijke zorg en verzorging betaald wordt via de zorgverzekeringswet”.

Bij erkende zorghotels wordt vaak een deel van de verblijfskosten door zorgverzekeraars vergoed. In de meeste zorghotels kan men naast herstelzorg er ook terecht voor respijtzorg waardoor de mantelzorger even op adem kan komen, of voor een heerlijke vakantie, eventueel met zorg.

Lees ook ‘Zorghotel Merlinde wint award beste hotelconcept’

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels