nieuws

Eenzaamheid is nu zaak van de overheid

Beleid

Eenzaamheid is een groot probleem onder de Nederlandse ouderen. Staatssecretaris Martin van Rijn heeft daarom een nieuwe aanpak gelanceerd.

Eenzaamheid is nu zaak van de overheid

Eenzaamheid bestrijden we samen. Dat is de boodschap die staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) afgeeft met het actieplan om eenzaamheid in de Nederlandse samenleving terug te dringen.

Lees ook: Meer eenzaamheid onder thuiswonende ouderen

Aanhoudend

Volgens onderzoeken heeft naar schatting 8 procent van de Nederlandse bevolking last van aanhoudende eenzaamheid. Samenwerkende organisaties als het Leger des Heils, MOgroep, Nationaal Ouderenfonds, Resto VanHarte, Sensoor, Vereniging Humanitas en de Zonnebloem, verenigd in de Coalitie Erbij, inventariseren de komende tijd welke bestaande initiatieven goed werken.

Kennis

Vervolgens wordt er gekeken wat er nodig is om alle gemeenten gebruik te laten maken van deze kennis en ervaring, zonder dat wordt geprobeerd het wiel opnieuw uit te vinden. Van Rijn heeft 900.000 euro gereserveerd voor het actieplan. “Wanneer ik mensen vraag hoe ze oud willen worden, is het antwoord altijd hetzelfde: in mijn eigen omgeving met mensen om me heen. Daar wil ik samen met de Coalitie Erbij een bijdrage aan leveren”, aldus de bewindsman.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels