nieuws

Komt er een oplossing voor Dennenrust?

Beleid

In verpleeghuis Dennenrust in Wageningen zorgen de bewoners voor elkaar. Er wonen mensen die zorg nodig hebben, maar ook mensen die daar nog niet aan toe zijn. Dat mag niet volgens de wet, en de gemeente wil dat het Rijk met een oplossing komt.

Komt er een oplossing voor Dennenrust?

 

Bewoners die zonder zorgindicatie in Dennenrust wonen, zijn feitelijk gewoon huurders en dat mag niet, omdat het verpleeghuis geen woonbestemming heeft. Wageningen besloot daarop dat iedereen zonder zorgindicatie het huis moest verlaten, zelfs wanneer het echtparen betrof. Daarover ontstond dit voorjaar grote ophef.

Lees ook: ‘Soms moeilijk oudere echtparen bijeen te houden’

Zorgvormen

Wageningen rekent erop dat het Rijk de komende maand het initiatief neemt om een oplossing te vinden voor de bewoning van Dennenrust, een verpleeg- en verzorgingshuis voor jehova’s getuigen. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) zegde toen toe met een oplossing te komen voor ‘nieuwe zorgvormen’.

Toezegging

Nadat de staatssecretaris had ingegrepen, gaf Wageningen een gedoogbeschikking af voor de 77 mensen die in juni in Dennenrust woonden. Dat gebeurde na de toezegging van Van Rijn dat hij met ‘duidelijke toelatingseisen’ zou komen voor huizen die de zorg voor ouderen grotendeels zelf organiseren. Dergelijke nieuwe zorgvormen juicht het kabinet juist toe. Wageningen stelt dat zulke ‘nieuwe zorg’ onder de nieuwe regelgeving niet mogelijk is en dat dat een probleem is dat in het hele land gaat spelen.

In afwachting van het initiatief van het ministerie heeft de gemeente met beheerder Jah-Jireh afgesproken dat deze tot het eind van dit jaar nieuwe bewoners mag toelaten als zij enige mate van zorg nodig hebben. Maar vanaf 2015 kan dat niet meer, omdat dan de nieuwe wetten gelden, aldus de gemeente.

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels