nieuws

Thuiszorg blijft voor velen een vertrouwd gezicht

Beleid

Veel mensen die afhankelijk zijn van huishoudelijke hulp, blijven een vertrouwd gezicht zien die hen thuis komt helpen. Dat zei koning koning Willem-Alexander in de troonrede op Prinsjesdag. Toch breken er onzekere tijden aan.

Thuiszorg blijft voor velen een vertrouwd gezicht

Het kabinet trekt 75 miljoen euro uit voor een toelage zodat mensen die financieel krap zitten, toch hun huishoudelijke hulp kunnen houden. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) denken dat ze met deze maatregel ruim 10.000 banen kunnen behouden.

CNV-voorzitter Maurice Limmen sprak eerder dit jaar nog zijn zorgen uit over het voortbestaan van diensten als thuiszorg en huishoudelijke hulp als gemeenten deze taken van de regering overnemen.

Lees ook: Verpleegkundigen in thuiszorg meest trots op hun werk

Onzekerheid

“Voorzieningen in de thuiszorg en de jeugdzorg blijven beschikbaar, maar mensen krijgen wel te maken met andere voorwaarden en aanpassingen in de dienstverlening”, zei koning Willem-Alexander in de troonrede. “Dat vraagt veel van hen en kan tot onzekerheid leiden. Juist daarom is alles erop gericht deze veranderingen de komende jaren in goede banen te leiden. Door het verstrekken van een toelage voor huishoudelijke hulp houden veel medewerkers hun baan en blijven zij het vertrouwde gezicht voor hun cliënten.”

Uitwerken

Van Rijn en Asscher meldden maandag aan de Tweede Kamer dat ze de maatregel de komende tijd verder uitwerken. Door alle veranderingen in de zorg verdwijnen er banen. Omdat mensen langer thuis blijven wonen, is er bijvoorbeeld minder personeel nodig in de instellingen. Het kabinet gaf eerder al aan dat het uitgaand van de laatste inzichten verwacht dat er 16.000 fulltimefuncties verdwijnen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels