nieuws

Meer kennis gevraagd over complementaire zorg

Beleid

Uit onderzoek blijkt dat bijna alle ziekenhuizen in Nederland complementaire zorg aanbieden. Velen vragen echter om meer beleid, kennis en onderzoek.

Meer kennis gevraagd over complementaire zorg

Ontspanningsoefeningen, creatieve therapie, mindfullness; complementaire zorg is niet meer weg te denken uit de Nederlandse zorg. Maar liefst 90 procent van alle ziekenhuizen biedt dit soort behandelingen aan. Vijf academische ziekenhuizen halen de top 10.

Dat blijkt uit het eindrapport van het eerste inventarisatie-onderzoek naar complementaire zorg, uitgevoerd door het Louis Bolk Instituut en het Van Praag Instituut.

Structureel

Al komt complementaire zorg relatief vaak voor in zorginstellingen, meestal gebeurt dit nog kleinschalig, op initiatief van enkele zorgprofessionals en niet structureel. Ziekenhuizen gebruiken zelf zelden de term complementaire zorg en afdelingen weten vaak niet waar het in hun instelling nog meer wordt toegepast. Uit vragenlijsten en groepsgesprekken bleek dat er behoefte is aan meer beleid, meer kennis en meer onderzoek. Landelijke bundeling van kennis is dan ook één van de adviezen uit het eindrapport.

Yoga en muziektherapie

Totaal bieden 308 ziekenhuisafdelingen 16 verschillende vormen van complementaire zorg aan. Dat varieert van acupunctuur, haptonomie en massage tot muziektherapie, voetreflexmassages en yoga. Het AMC Amsterdam staat bovenaan de lijst van ziekenhuizen die complementaire zorg aanbieden, met Isala in Zwolle daar vlak achter.

Klik hier voor een compleet overzicht van het aanbod aan behandelingen.

Ook binnen GGZ-instellingen en verpleeghuizen wordt complementaire zorg veel gebruikt. De reden om deze zorg in te zetten is bij vrijwel alle zorginstellingen hetzelfde: verlichting bieden bij angst, pijn, onrust en slaapproblemen.

Rapport

Download hier het volledige rapport. Er is ook een samenvatting beschikbaar.

Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Gastvrije Zorg!

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels