nieuws

Veel senioren weten niet hoeveel hulp ze krijgen

Beleid

Thuiswonende ouderen die dit jaar hulp nodig hebben, krijgen die hulp via de gemeente. Maar de meeste ouderen weten nog helemaal niet waar ze aan toe zijn.

Veel senioren weten niet hoeveel hulp ze krijgen

Ongeveer driekwart van de thuiswonende hulpbehoevende senioren heeft nog geen ‘keukentafelgesprek’ gevoerd met de gemeente over mogelijke veranderingen in de hulp die zij gaan krijgen. Dat schrijft de Volkskrant op basis van een enquête van seniorenorganisatie ANBO onder 1400 ouderen die zorg krijgen.

Zenuwachtig

Uit de enquête van ANBO blijkt ook dat ruim dertig procent van de ouderen die nog geen keukentafelgesprek hebben gehad, daar zenuwachtig over zijn. De meeste van hen denkt dat de gemeente alleen maar op zoek is naar mogelijkheden om te bezuinigen en dat de ambtenaar het gesprek in een bepaalde richting zal sturen.

Lees ook: Veel ouderen regelen huishoudelijke hulp liever zelf

Minder geld

De gemeenten zijn vanaf 1 januari verantwoordelijk voor een groot deel van de zorg voor hun hulpbehoevende inwoners. Tegelijk is daarvoor minder geld beschikbaar. Aan de hand van keukentafelgesprekken wordt bepaald hoeveel uur huishoudelijke hulp men nog vergoed krijgt via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Gemeenten bekijken ook of de hulpbehoevenden zelf meer kunnen doen door bijvoorbeeld familie of vrienden in te schakelen voor hulp.

Bekijk hier alle onderzoeksresultaten van ANBO.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels