nieuws

‘Gastvrijheid in de zorg is alleen maar beter geworden’

Beleid

Aad Koster neemt na tien jaar afscheid als directeur van brancheorganisatie ActiZ. Gastvrije Zorg sprak met hem.

‘Gastvrijheid in de zorg is alleen maar beter geworden’

Er is in de afgelopen tien jaar veel bereikt, zegt Koster. “In mijn ogen is het alleen maar beter geworden. Ik ben er trots op dat ik heb mogen bijdragen aan het hervormen en verbeteren van de zorg. Het is nog niet zo lang geleden dat mensen veelal in meerpersoonskamers werden ondergebracht. Door het grotendeels verdwijnen van die kamers is de privacy van de cliënt sterk verbeterd. Ook met gastvrijheid en services hebben zorgorganisaties steeds meer
slagen gemaakt.”

Belemmerend

Koster pleit voor een toekomst zonder ‘onnodige regels’. “We willen bij onze leden boven water krijgen welke regelgeving belemmerend werkt om gastvrij te zijn. Veel regels zijn gericht op het beperken van risico’s. Veiligheid is een groot goed maar je moet in de afweging de kwaliteit van leven niet uit het oog verliezen.”

Wens van de cliënt

Koster geeft een aantal voorbeelden. “Als je, met de beste bedoelingen, valincidenten wilt voorkomen door mensen zo min mogelijk te laten bewegen, komt die kwaliteit van leven en de wens van de cliënt wel behoorlijk onder druk. Hetzelfde geldt voor hygiëneregels. Nooit meer een zachtgekookt eitje omdat HACCP dat niet toestaat? Of welzijn: wil een bewoner een keer een wedstrijd bijwonen van zijn oude voetbalclub? Dat brengt risico’s met zich mee, maar het is ook heel gastvrij om zoiets mogelijk te maken. Als je een goed verhaal hebt, is best uit te leggen waarom je afwijkt van regelgeving.”

Lees het hele interview met Aad Koster in de nieuwe editie van Gastvrije Zorg.

Foto: Herbert Wiggerman

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels